Kishore Shouche selasi LinkedIniä, kun vastaan tuli kiinnostava työtehtävä: Metsä Group haki teknologiapäällikköä Äänekosken koetehtaalle, jossa kehitetään uuden havusellusta valmistettavan Kuura-tekstiilikuidun valmistusteknologiaa. Työ vastasi erittäin hyvin hänen osaamistaan, sillä kemiantekniikkaa ja teollista tuotantoa opiskelleella intialaisella diplomi-insinöörillä oli lähes 30 vuoden kokemus selluloosapohjaisten tekstiilikuitujen ja niiden valmistusteknologioiden parissa, tuotannosta tutkimus- ja kehitys- sekä johtotehtäviin.
”Tuntui kiinnostavalta kokea aivan uusi kulttuuri. Olimme vaimoni kanssa vapaita lähtemään minne vain, sillä poikamme oli juuri valmistunut ja lähtenyt Kanadaan jatko-opintojaan varten. Vaimonikin oli valmis seikkailuun, joten lähetin hakemuksen ja sain kutsun työhaastatteluun”, hän kertoo.
Työhaastattelun jälkeen heille tarjottiin mahdollisuutta tulla tutustumaan Suomeen ennen kuin sitoutuisivat muuttoon.
”Olimme täällä kolme päivää viime vuoden kesäkuussa. Sen perusteella päätimme tarttua mahdollisuuteen, ja teimme ehdottomasti oikean päätöksen. Muutimme lokakuussa, ja Metsä Group huolehti siitä, että kaikki sujui mahdollisimman sulavasti.”
Intiassa lämpötila voi kohota jopa 48 asteeseen, joten ero Keski-Suomen talviolosuhteisiin on huima.
”Onneksi työkaverit neuvoivat, miten pakkasilla kannattaa pukeutua.”
Pariskunta asettui asumaan Jyväskylään.
”Vaimoni opiskelee suomea ja tekee päivittäin pitkiä kävelylenkkejä, joiden ansiosta hän on tutustunut ihmisiin. Niinpä hänellä on jo enemmän ystäviä kuin minulla.”
Työ ja elämä tasapainossa
Äänekosken koetehtaalla Kishore Shouchella on keskeinen rooli Kuura-
tekstiiliteknologian kehittämisessä.
”Teemme testiajoja kerran tai kahdesti kuussa ja muun ajan analysoimme tuloksia ja suunnittelemme, miten kehitämme teknologiaa edelleen. Tuotantoprosessin lisäksi suunnittelemme, millaisia muutoksia koneisiin täytyy tehdä.”
Shouchen mielestä suomalainen ja intialainen työkulttuuri eroaa eniten toisistaan siinä, että täällä työ ja muu elämä ovat paremmin tasapainossa.
”Intiassa tasapainosta puhutaan kyllä paljon, mutta vasta täällä ymmärsimme, mitä se tarkoittaa. Kilpailu on Intiassa todella kovaa. Stressitaso on täällä paljon pienempi, ja koska kaikki sujuu systemaattisesti ja suunnitellusti työssä, myös vapaa-aikaa on mahdollista suunnitella.”
Systemaattisuus näkyy myös siinä, miten työssä painottuu suunnittelun osuus.
”Intiassa siirrymme innoissamme ideasta toteutukseen, jolloin suunnittelu saattaa jäädä vähemmälle. Täällä olen oppinut, että hyvin suunniteltu on puoliksi – tai 80-prosenttisesti – tehty.”
Myöskään turvallisuusasioissa ei tehdä kompromisseja.
”Asiat tehdään systemaattisesti, koska ne halutaan tehdä turvallisesti, ja samalla myös teknologia menee eteenpäin. Arvostan todella paljon sitä, että teknologia ja turvallisuus kulkevat koko ajan käsi kädessä.”
Kuin oma lapsi
Shouchejen tavoitteena on jäädä Suomeen pysyvästi. He arvostavat täkäläistä luontoa ja etenkin puhdasta vettä ja ilmaa. Työtiimistä on tullut Kishorelle kuin perhe ja Kuura-kuidusta vähän kuin oma lapsi.
”Ensimmäinen kaupallinen Kuura-tehdas on esiselvitysvaiheessa, ja jos kaikki sujuu hyvin, edessä on vielä monia ammatillisesti erittäin innostavia ja haasteellisia vuosia”, Kishore Shouche sanoo.
Hän ammentaa elämänasenteensa muinaisesta intialaisesta viisaudesta, jonka mukaan elämää tulee juhlia ja samalla etsiä omaa todellista tarkoitustaan, elämäntehtäväänsä.
”Samalla näen, että me kaikki olemme samaa perhettä ja koko planeetta, kaikki elollinen on yhtä.”
Tähän filosofiaan sopii hyvin myös se, että hän on päässyt urallaan kehittämään tekstiilikuitujen valmistusteknologioita perinteisestä viskoosista modaalin ja Lyocellin kautta ympäristöystävällisempään suuntaan.
Metsä Group on tiedottanut, että mahdollinen ensimmäinen Kuura-tehdas voitaisiin rakentaa joko Äänekoskelle tai Kemiin. Shoucheille molemmat vaihtoehdot olisivat tervetulleita.
”Olemme valmiit muuttamaan tarvittaessa Kemiin.”