Meri Pekki katsoo kohti kameraa.

Auf Wiedersehen! Näkemiin maailma!

Meri Pekki vietti kevään Singaporessa vaihto-opiskelijana ja tarttui sitten mahdollisuuteen lähteä kesätöihin Saksaan. Nyt hän on palannut kotiin opintojen pariin. 

Biotuotetekniikan opiskelija Meri Pekki on ehtinyt olla monessa mukana. Vuonna 2022 hän oli Puunjalostus­insinöörien Nuorten Forumin puheenjohtaja ja sitä kautta mukana PI:n hallituksessa. Samana vuonna hänet valittiin Oulun yliopiston vuoden opiskelijaksi. 

”Tunnustus tuli enimmäkseen aktiivisuudesta. Prosessikillassa yritimme korona-aikanakin luoda yhteisöllisyyttä etäopintoihin ja käyttää luovuutta, jotta pystyimme järjestämään rajoitusten mukaisia tapahtumia. PI:ssä oli antoisaa toimia – opiskelijoita kuunneltiin ja opiskelijoiden näkökulmaa otettiin esiin. Samalla sai mahdollisuuden tutustua saman alan opiskelijoihin muista yliopistoista”, hän sanoo.  

Pekillä oli työkokemusta metsäteol­lisuudesta jo kolmelta aiemmaltakin kesältä, mutta tänä vuonna harjoittelupaikka aukesi poikkeuksellisesti Saksasta.

”Olin kevään opiskelijavaihdossa Singaporessa, enkä tiennyt tarkalleen, milloin palaan takaisin Suomeen. Siksi kiinnostuin Metsä Groupin kansainvälisestä insinööriharjoittelusta – kyseessä oli minulle sopiva parin kolmen kuukauden pesti, jonka pystyi aloittamaan vähän myöhemminkin kuin kesätyöt yleensä”, hän kertoo. 

Metsä Group lähetti tänä vuonna ensimmäistä kertaa lähes jokaiselle tehtaalleen Euroopassa suomalaisen harjoittelijan, ja Pekki pääsi Metsä Tissuen Dürenin tehtaalle. Hän sai ihan oman projektin, jossa hän tutustui muun muassa tehtaan vedenkiertoon ja paperikoneen toimintaan. 

”Tehtaan prosessi-insinööri ohjasi minua työtehtävissä ja kertoi myös omista projekteistaan, joten opin tänä kesänä valtavasti. Oli mielenkiintoista päästä näkemään, miten ongelmatilanteita ratkotaan ja millaista on työskennellä ulkomailla – oli tosi hyvä päästä kurkistamaan sitäkin jo näin opiskelijana.”

Englannilla pärjäsi

Työskentely saksalaisella tehtaalla oli Meri Pekin mielestä hyvin samantyyppistä kuin Suomessakin, vaikka pitää muistaa, että heti Singaporen jälkeen tuttuus varmasti korostui tavallista enemmän.  

Asiaa auttoi, että saksan kielen perusteet olivat hyvin hallussa, mutta englannillakin pärjäsi hyvin.

”Oli opettavaista päästä käyttämään englantia niin paljon. Saksan ja englannin kielen tekniikan sanasto kehittyi tehokkaasti”, hän sanoo. 

Kotiutumista Saksaan auttoi sekin, että toisessa tehtaassa ollut suomalainen harjoittelija asui samassa kaupungissa. 

”Hänen kanssaan vietimme paljon vapaa-aikaa yhdessä. Paikallisiin ei näin lyhyessä ajassa ehtinyt sen syvemmin tutustua, paitsi työkavereihin tietysti jonkin verran.”

Vaihto-opiskelu Singaporessa oli eksoottisempi kokemus. 

”Opiskelu poikkesi paljon täkäläisestä. Opetus oli laadukasta ja opettajia tuntui aidosti kiinnostavan, että opiskelijat oppivat. Toisaalta luennot saattoivat olla myöhään ja esimerkiksi ryhmätöitä saatettiin alkaa tehdä vasta kymmeneltä illalla. Paikalliset opiskelijat tekivät todella pitkää päivää, mutta me vaihto-oppilaat ehdimme sentään tehdä pieniä reissuja ja nähdä Aasiaa laajemminkin. Singapore oli hyvä tukikohta, josta kävimme Malesiassa, Filippiineillä ja Vietnamissa.”

Opinnot jatkuvat

Vaikka Pekki viihtyi hyvin sekä vaihdossa että työharjoittelussa, hän ehti niiden välissä vain käydä Suomessa, joten viimeisellä työviikolla alkoi koti-ikäväkin tuntua.

”Nyt on jo mukava palata Suomeen, mutta en sulje pois, ettenkö lähtisi ulkomaille uudestaankin”, hän sanoo. 

”Olen todella kiitollinen, että sain tämän mahdollisuuden. Toivottavasti kansainvälistä harjoittelua jatketaan ja muutkin opiskelijat pääsevät testaamaan ulkomailla työskentelyä.”

Pekillä on jäljellä vielä vuosi maisterivaiheen opintoja, ja sitten on diplomityön vuoro. 

”Mielelläni tekisin diplomityön jossain metsäteollisuuden yrityksessä – se olisi luontevaa.”

Uusimmat