Kun osaamista voidaan testata, motivoi se sekä oppijoita että organisaatioita käyttämään aktiivisesti digimateriaaleja. Mahdollisuus itse testata, osaako jonkin kokonaisuuden, kannustaa esimerkiksi siirtymään jatkokoulutuksiin. Yrityksissä testausmahdollisuus auttaa perehdytyksen ohjeistamista ja osaamisen tarkistamista”, sanoo Puunjalostusinsinöörit ry:n toimitusjohtaja Antti Lindqvist.
Mariam Icar on aloittamassa diplomityönään oppimisen testaamisominaisuuden kehittämisen ForestBioFacts-oppimisympäristöön. Diplomityön Icar tekee Aalto-yliopiston Biotuotteiden ja biotekniikan laitoksen maisteriohjelmaan.
”Työssäni selvitän, miten digitaalisen oppimisympäristön osaamista voidaan arvioida ja testata, kuinka paljon ja minkä tyyppisiä kysymyksiä arvioinnissa olisi hyvä olla, millaiset kysymykset edistävät oppimista ja kasvattavat tietoa kyseisestä aiheesta”, Icar kertoo.
Tuloksista muodostetaan pilottikokonaisuus, joka testataan Aalto-yliopiston opiskelijoilla sekä asiantuntijoilla. Pilotin pohjalta monistetaan myöhemmin testikokonaisuus jokaiseen ForestBioFacts-teemaan, johon kunkin teeman asiantuntijat laativat osaamista mittaavat kysymykset.
Icar on ollut avainroolissa kehittämässä kesän 2023 aikana ForestBioFacts-oppimisympäristöön uutta oppimispolku A:ta, johon sisältyy jo muutamia oppimista arvioivia kysymyksiä.
”Tässä työssä saatuja kokemuksia voin nyt hyödyntää tutkimuksessani.”
Oppimisen arvioinnin testausta kehitetään yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa. ”Myös yliopistolla on suuri intressi kehittää digipohjaisia oppimateriaaleja ja digioppimista. Rakenteilla on muun muassa kokonaan ForestBioFacts-oppimateriaaliin perustuva kurssi, joten yhteistyö yliopiston ja Puunjalostusinsinöörien kanssa tulee olemaan konkreettista”, kertoo Lindqvist.
Icarille ForestBioFacts on tullut alun perin tutuksi kandityötä tehdessä.
”Kun aikaisemmin olen käyttänyt digitaalista oppimisympäristöä opiskelijana, niin nyt on mielenkiintoista päästä itse sitä suunnittelemaan ja kehittämään.”
ForerestBioFacts-oppimisympäristöön syksyllä 2023 lisättyjä uusia elementtejä:
– Äänikirja: tekoälyllä tuotettu äänikirja saatavilla englanniksi, suomeksi, saksaksi, portugaliksi, espanjaksi ja kiinaksi.
– Oppimispolku A: uusille työntekijöille suunnattu oppimispolku.
– Paper Physics -sisältö: Professori Jouni Paltakarin tuottamat .yli 70 uutta artikkelia Natural Fibre Products -teemaan.
– Papermaking Science and Technology -kirjasarjan uusi hakufunktio: mahdollisuus hakea tietoa kaikista sarjan kirjoista yhdellä kertaa.