Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu nosti maailman epävarmuuden pääkokiksi Yhdysvaltain presidentin.
”Yhdellä ihmisellä on nyt niin paljon valtaa ja hän myös tempoilee. Joka päivä voi tulla uutta, pahempaa tai parempaa. Emme tiedä, mihin Trump pyrkii.”
Koivun mukaan Trump pyrkii tulleilla ratkaisemaan ongelmaa, jota ei ole.
”Mielestäni alijäämä ei ole oikeasti ongelma. Trump on syyttänyt aiempaa hallintoa kaikesta ja syöttää pajunköyttä, että taloudessa menee huonosti, vaikka viimeiset kolme vuotta työntekijöillä on mennyt tosi hyvin.”
Työn tuottavuus on Koivun mukaan olennaisin tekijä, ja siinä USA on pärjännyt hyvin. USA on myös rohkeasti kehittämässä uusia teknologioita, toisin kuin esimerkiksi EU.
USA on Suomen suurin vientimaa, mutta Koivu muistuttaa, että merkittävä osa viennistämme Yhdysvaltoihin koostuu palveluista.
”Ja ainakin tähän asti Trump on ollut niistä hiljaa. Tullit ovat ilman muuta vahingollisia, mutta esimerkiksi 10 prosentin tason kanssa pärjäämme, ne ovat jo perusennusteissamme mukana.”
Tullien sijasta huolestuttavinta onkin yleinen epävarmuus.
”Kaikki se, miten USA:ssa koetellaan nyt oikeusjärjestelmää, yliopistoja ja keskuspankin asemaa. Jos USA:n talousjärjestelmä lähtee sitä kautta murenemaan, on se paljon pahempi asia kuin tullit.”
Jalostusastetta pitää nostaa
Fiberwood Oy:n toimitusjohtaja Tage Johansson korosti puun ainutlaatuisuutta raaka-aineena. Samalla hän peräänkuulutti jalostusasteen nostoa.

”Puu on niin versatiili materiaali, että siitä voi tehdä mitä vaan. Silti puolet puuraaka-aineesta menee yhä polttoon.”
Vuonna 2019 perustettu materiaaliteknologia-startup on kehittänyt teknologian ja tuotantoprosessin fossiilittomien rakennuseristeiden ja pakkausmateriaalien valmistukseen. Raaka-aineensa se saa metsäteollisuuden sivuvirroista.
Yhtiö on siirtymässä kaupalliseen vaiheeseen ja tavoittelee kansainvälistä kasvua. Suunnitteilla olevan tehtaan sijaintipaikka on vielä avoin.
Johanssonilla on kokemusta myös kuolemanlaaksosta, jossa moni kuivuu ja uupuu rahoituksen perässä vaeltaessaan.
”Kymmenestä startupista kolme pärjää jotenkin ja seitsemän menee nurin. Myös liian moni lupaava startup päätyy ulkomaalaisomistukseen, koska Suomesta ei löydy riittävästi riskinottokykyä.”
Johansson moitti myös yritysten TKI-haluja ja -kykyjä.
”Suomalaisyhtiöiden yhteenlasketut TKI-investoinnit ovat tätä nykyä noin 5,5 miljardia euroa vuodessa. Se on liian vähän kasvun aikaansaamiseksi.”

Kemiran toimitusjohtaja Antti Salminen korosti puupohjaisia kuituja ainoana tienä pois fossiilisista raaka-aineista.
”Pitää unohtaa tämän hetken turbulenssi. Megatrendit tarjoavat biokuitupohjaisille tuotteille tulevaisuudessa huikeita mahdollisuuksia. Myös meidän pitää koko ajan innovoida, jotta pystymme tarjoamaan tuotannolliseen arvoketjuun kestäviä ja kilpailukykyisiä kemian ratkaisuja.”

Metsä Groupin hiilidioksidihankkeen hankejohtaja Kaija Pehu-Lehtosen mukaan biogeenisen hiilidioksidin tuotteistaminen on mahdollista mutta tuotannollisen arvoketjun rakentaminen on haastavaa. Mahdollinen tuotekaan ei ole vielä selvillä, sillä markkinoita ei vielä oikeastaan ole. Seuraavaksi Metsä Group testaa hiilidioksidin talteenottoa kesällä 2025 Rauman sellutehtaalla.

VTT:n uudet tuotteet ja materiaalit -liiketoiminnan johtaja Tua Huomo esitteli VTT:n piirissä tehtävää tutkimusta ja innovaatioita – jollaisia Suomen kestävä tulevaisuus tarvitsee.

Puutuoteteollisuus ry:n toimitusjohtaja Matti Mikkola puhui puurakentamisen hiipuneesta vauhdista – onko kyseessä menetetty mahdollisuus vai uusi normaali?

Pitkän uran tekijä
Kevätseminaarin yhteydessä pidetyssä Puunjalostusinsinöörien vuosikokouksessa kiitettiin myös Leif Lindbergiä mittavasta urasta PI:n Puunvuoro-median (ent. Paperi ja Puu -lehti) hyväksi.
”Olen työskennellyt Paperi ja Puu -lehden parissa jo vuodesta 1990 lähtien”, Lindberg muistelee.
Työ lehden parissa on ollut kokonaisvaltaista. Lindberg on vastannut lehden mainosmyynnistä ja kirjoittanut artikkeleita. Hän muistuttaa kuitenkin, että työ on kokonaisuutena paljon enemmän. Monien yritysten väestä on tullut tuttuja ja ystäviä.
”Ja aina kun menet yritykseen, niin ethän sinä mene vain artikkelia tekemään. Edustat samalla kaikkia taustalla olevia, kuten PI:tä ja lehteä. Mukavaa ja antoisaa on ollut. Mutta nyt on jo hyvä aika lopettaa.”
PI:n Puunvuoro-median mainosmyynnistä
vastaa jatkossa Bouser Oy.