Havunoksia laboratoriomittalaseissa.

Lisää arvoa metsästä

PI:n yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa järjestämässä tilaisuudessa kuultiin metsäbiotalouden mahdollisuuksista, haasteista ja onnistumisista.    

Puunjalostusinsinöörit sekä oppimisympäristö ForestBioFacts, materiaalien biotalouden lippulaiva FinnCERES ja Aalto yliopiston Design Factory järjestivät yhteistyössä iltapäiväseminaarin 23.9. Design Factoryn tiloissa ja verkossa striimattuna. Tapahtuman teemana oli tarkastella, miten metsästä saatavaa arvoa voitaisiin kasvattaa. 

Professori Monica Österberg Aalto-yliopistosta kertoi metsäbiotalouden tiedepaneelin skenaariotyön tuloksia siitä, miten biotalouden arvo voitaisiin kaksinkertaistaa biotalousstrategian mukaisesti vuoteen 2035 mennessä vuoteen 2019 verrattuna pitäen samalla huolta biodiversiteetistä. 

”Arvon kaksinkertaistaminen on haastava tavoite, mutta 80 prosentin arvonnousu olisi mahdollinen lisäämättä hakkuumääriä”, hän sanoi puheenvuorossaan.

Näin merkittävän arvonnousun saavuttaminen vaatii sekä nykyisten tuotteiden parantamista ja jatkojalostamista että uusien innovaatioiden ja kokonaan uusien tuotteiden kehittämistä. Österberg korosti myös sivuvirtojen hyödyntämistä tuotteiden valmistuksessa. Investointeja tutkimukseen ja uusien tuotteiden valmistusmittakaavan kasvattamiseen kuitenkin tarvitaan, jotta metsäbiotalouden tuoteportfolioon saataisiin entistä enemmän korkean jalostusarvon tuotteita.

Haasteita innovaatioiden kaupallistamisessa 

Fiber-X:n perustaja Mikko Ruuska kertoi, mitä biomateriaali-innovaatioiden skaalaamisesta teolliseen mittakaavaan on tähän mennessä opittu. Tuoteinnovaatioiden kaupallistaminen vaatii mittavaa rahoitusta, ja ennen kuin asiakkaat suostuvat tekemään sopimuksia, vaaditaan valtava määrä testausta ja todisteet siitä, että konsepti todella skaalautuu. Ruuska huomautti myös, että yliopistolähtöisistä, tutkijavetoisista startupeista puuttuu usein kaupallista osaamista.

”Kaupallisesti menestyneimmät innovaatiot ovat kustannustehokkaita ja helposti integroitavissa asiakkaan prosesseihin”, hän korosti.

Ligniini läpimurron kynnyksellä

Liiketoiminnan kehitysjohtaja Elina Lohiniva ANDRITZilta keskittyi puheessaan alihyödynnetyn sivuvirran, ligniinin, jalostamiseen ja kaupallistamiseen. Haasteena on ollut kokonaisen arvoketjun puute, mutta lupaavana esimerkkinä Lohiniva kertoi EU-projektina kehitetystä, VTT:n, ANDRITZin, Metsä Fibren ja Dow’n yhteisestä LigniOx-hankkeesta.

LigniOx-teknologialla ligniini otetaan talteen mustalipeästä ja jalostetaan helposti kuljetettavaan ja jatkojalostettavaan muotoon, jolloin sillä on useita mahdollisia sovelluksia fossiilisten kemikaalien korvaajana. Metsä Group rakentaa Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen LigniOx-koelaitosta, johon ANDRITZ toimittaa teknologian.

”Uusien teknologioiden kaupallistaminen vie aikaa, ja ligniinin parissakin on työskennelty jo lähes 20 vuotta. Potentiaalia on kuitenkin paljon, ja olemme läpimurron kynnyksellä”. Lohiniva sanoi.

Nuoret tutkijat matkalla Tukholmaan

Tilaisuuden lopussa Marcus Wallenberg -palkintotilaisuuden yhteydessä Tukholmassa järjestettävään Young Researchers’ Challenge -tapahtumaan valmistautuvat nuoret tutkijat esittelivät lyhyesti tutkimuksensa.

Uusimmat