Ajantasainen ForestBioFacts

ForestBioFacts-oppimisympäristössä on meneillään päivitysprojekti. Alan uusin tieto, tutkimustulokset ja tuoreimmat tilastot päivitetään teemoihin. Neljän vuoden projektissa tarkastetaan ja päivitetään kaikki 16 teemaa.

ForestBioFacts-oppimisympäristön päivitys- ja tarkastusprojekti on jaettu neljälle vuodelle niin, että kunakin vuonna tarkastetaan ja päivitetään neljä teemakokonaisuutta.

”Päivitysprojektin tarkoitus on pitää ForestBioFacts ajantasaisena ja tuottaa teemoihin uutta tietoa alan innovaatioista ja tutkimuksista”, kertoo PI:n kehityspäällikkö Vera Hallikainen.

Ensimmäiset neljä teemaa, Introduction to forest-based bioeconomy, Natural fiber products, Man-made bio-based fibre products ja Environmental control and management, on nyt päivitetty.

Päivitysprosessissa parinkymmenen asiantuntijan ryhmä eri organisaatioista on tehnyt artikkeleihin muutosehdotuksia. Ehdotusten perusteella sisältöjä on päivitetty asiantuntijakumppaneiden sekä Aalto-yliopiston maisterivaiheen opiskelijan kanssa. Uutta sisältöä on tuotettu Natural fiber products, Environmental control and management sekä Man-made bio-based fibre products -teemoihin.

”Sisällöntarkastajista osa oli tekemässä jo alkuperäisiä sisältöjä, mutta tarkastamassa oli myös uusia asiantuntijoita tutkimuslaitoksista, yliopistoista ja metsäalan yhtiöistä”, kertoo Hallikainen.

”Oli opettavaista olla mukana Forest-BioFactsin sisällön tarkastus- ja päivitysprojektissa; samalla tuli päivitettyä omaakin osaamista. ForestBioFacts on meillä käytössä Kirkniemen tehtaalla ja sen käyttöön kannustetaan muun muassa alan kesätyöntekijöitä”, sanoo Sappin Environmental Manager Kirsi Tuominen.

Aalto-yliopiston maisterivaiheen opiskelija Mynul Sajib piti Man-made bio-based fibre products -teeman päivitystyötä hienona kokemuksena.

”ForestBioFacts on erinomainen alusta opiskelijoille ja alan asiantuntijoille kasvattaa ymmärrystä biopohjaisten vaihtoehtojen merkityksestä. Itsekin pääsin päivitystyössä syventämään omaa ymmärrystäni niistä.”

Jatkossa on tarkoitus kehittää työkalu, jonka avulla myös käyttäjät voivat lähettää korjaus- ja päivitysehdotuksiaan.

Uutta ilmettä

Päivitysten yhteydessä on uudistettu myös ForestBioFactsin visuaalista ilmettä.

”Kunkin teeman alkuun päivitetään uudet teemavideot, ikään kuin sisäänheittona aiheisiin”, Hallikainen kertoo.

Digitaalinen oppimisympäristö perustuu Papermaking Science and Technology -kirjasarjaan, josta on vielä joitakin aihealueita tuomatta teemoihin.

”Tekoälyä hyödyntäen on kirjasarjasta nyt liitetty Natural fiber products -teemaan Wet pressing ja Web forming -kokonaisuudet.”

Tulevaa päivityskierrosta käynnistetään kartoittamalla sisällöntarkastajat. Tavoite on, että seuraavat neljän teeman päivitykset julkaistaan maaliskuussa 2026.

Uusimmat