Puunjalostusteollisuuden ydinosaamista ovat muun muassa kemiantekniikka, prosessitekniikka, materiaalitekniikka, ympäristö- ja energiatekniikka sekä biotuotetekniikka. Alalle voi kuitenkin suuntautua monenlaisista koulutustaustoista: kaikki insinööri- ja metsäopinnot tarjoavat vahvan pohjan, mutta myös liiketalouden, luonnontieteiden, viestinnän, yhteiskuntatieteiden, muotoilun ja henkilöstöjohtamisen opinnot voivat avata ovia metsäbiotalouden pariin.
Metsäbiotalous on monialainen ala, jota voi opiskella kaikilla korkeakoulututkintojen tasoilla eri puolilla Suomea. Tällä hetkellä jopa 28 korkeakoulua ja lukuisat kampukset tarjoavat opintoja, jotka suoraan tai sivuavasti liittyvät alaan. Vuonna 2024 noin 8400 opiskelijaa aloitti opinnot insinööri-, metsäalan tai kemian koulutusohjelmissa, jotka linkittyvät metsäbiotalouteen.
Pelkän kemiantekniikan ja prosessialojen aloituspaikkoja ammattikorkeakouluissa ja yliopistojen alemmissa korkeakoulututkinnoissa oli vuonna 2024 yhteensä 600 (lähde: Vipunen).
Yksi opiskelija kertoo valinneensa kemiantekniikan opinnot Aalto-yliopistossa seuraavasta syystä:
“Valitsin kemiantekniikan, koska haluan vaikuttaa kestävään kehitykseen ja ratkaista teknisiä haasteita.”
Tutustu tarkemmin metsäbiotalouden koulutusmahdollisuuksiin ja alan tulevaisuuteen:
https://www.puunjalostusinsinoorit.fi/biometsateollisuus/oppilaitokset/alan-korkeakoulutus/