Metsäteollisuus ja metsätalous Suomessa

Suomen biotalousstrategia tähtää biotalouden arvonlisän kaksinkertaistamiseen vuoteen 2035 mennessä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. Metsäteollisuus näyttelee keskeistä roolia tässä muutoksessa. Metsien tuottamaa arvonlisää voidaan nostaa merkittävästi ilman lisähakkuita jatkojalostamalla ligniiniä, sellukuituja ja mekaanisia puutuotteita sekä hyödyntämällä metsäteollisuuden sivuvirtoja (Lankusta Lääkkeisiin, Metsäbiotalouden tiedepaneeli).

Ala monipuolistuu nopeasti ja tarvitsee jatkuvasti uusia osaajia ja teknologioita. Metsäbiomassaa hyödynnetään jo monilla uusilla alueilla, kuten tekstiileissä, rakennuselementeissä, muovin korvikeaineina pakkauksissa sekä biokomponentteina muun muassa lääkkeissä ja kosmetiikassa. Kestävä kehitys ja uusiutuvat ratkaisut ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan, ja metsäteollisuudessa on mahdollisuus luoda lukemattomia uusia innovaatioita.

Faktoja metsästä ja metsäteollisuudesta Suomessa:

• 75 % Suomen pinta-alasta on metsää.

• Metsät ovat Suomen merkittävin uusiutuva luonnonvara, ja metsänhoitomme taso on maailman huippuluokkaa.

• Hyvin hoidettu metsä sitoo huomattavasti enemmän hiilidioksidia kuin vanha ja hoitamaton metsä.

• Yli 50 % Euroopan tiukasti suojelluista metsistä sijaitsee Suomessa.

• EY:n raportin mukaan metsäteollisuus työllistää suoraan ja epäsuorasti yhteensä 82.800 henkilöä.

• Metsäteollisuuden osuus Suomen kaikesta viennistä on 16,8 % (vuonna 2024).

Alanvaihtaja Julia Vuorinen kertoo vuoden 2024 Puunvuoro-lehden kolmannessa numerossa, kuinka hänet hämmästytti metsäteollisuuden moninaisuus:

“Metsäteollisuudesta tuli aluksi mieleen paperi, pakkaus- ja rakennusmateriaalit ja uudet tekstiilikuidut. Mutta selluloosaa voidaan käyttää myös lääketieteessä, elektroniikassa, elintarvikkeissa, teollisuuden prosesseissa ja erilaisissa käyttötavaroissa. Potentiaali yllätti.”

Lähteet:

Lankusta lääkkeisiin, Metsäbiotalouden tiedepaneeli
Biotalous.fi
Metsäteollisuus.fi tilastot
Tulli
ForestBioFacts

Uusimmat