Kuva Maija Pohjakallio Metsä Groupin ilmasto- ja kietotalousjohtaja.

Yhteinen arvopohja ja iso sateenvarjo

Metsä Groupin ilmasto- ja kiertotalousjohtajaksi viime vuoden elokuussa valittu tekniikan tohtori Maija Pohjakallio sanoo olevansa parhaimmillaan ison kuvan rakentamisessa, osana toimivaa tiimiä. 

”Kun näin työpaikkailmoituksen tähän työhön, tuntui, että tässähän haetaan aivan minua; teknologiataustaista osaajaa yhteiskuntasuhdetiimiin”, Pohjakallio naurahtaa.

”Työ on osoittautunut monipuoliseksi ja moniulotteiseksi. Paljon sidosryhmätoimintaa, siihen oheen toimintaympäristön ja lainsäädännön seuraamista sekä myös strategisempaa työtä yrityksen sisällä. Oma kemian tuntemukseni auttaa ymmärtämään teknologian tasolla, mitä meillä tehdään ja tapahtuu. Kun esimerkiksi pohditaan erilaisten sivuvirtojen saamista entistä paremmin hyötykäyttöön, on hyötyä, että ymmärtää mistä se virta koostuu – ihan molekyylitasolla.”

Maija Pohjakallio tiivistää kiinnostuksen kohteekseen kestävämmän elämäntavan ja yhteiskunnan rakentamisen. Metsä Groupissa häntä innostaa laaja liiketoiminta-alue puuraaka-aineen hankinnasta moninaisiin palveluihin ja lopputuotteisiin sekä yhteinen arvopohja. 

”Iso osa puun arvoketjusta on meillä saman sateenvarjon alla, mikä tuo työhön pitkäjänteistä näkemystä. Itseäni motivoi myös omia henkilökohtaisia valintojani tukevat yrityksen arvot: yhteistyö, uudistuminen, luotettavuus ja vastuullinen tuloksen teko.”

Ilmasto- ja kiertotalousjohtajana Pohjakallio näkee metsäsektorin ja biotuoteteollisuuden merkittävinä toimijoina kestävämmän maailman rakentamisessa. Metsän molekyylit ovat muodostuneet luonnon prosesseissa ja samalla sitoneet itseensä ilmakehän hiilidioksidia.

”Yrityksiltä odotetaan yhä enemmän osallistumista yhteiskunnalliseen dialogiin. Monen asian eteenpäin viemisessä ja ihan päivittäisessä tekemisessä tarvitaan vahvasti osaamisten yhdistämistä, asioiden tarkastelua eri puolilta. Katsotaan asioita teknologioiden ja molekyylien tasolla, mutta myös globaaleja toimintaympäristöjä – miten saisimme yhteiskuntamallia hivutettua yhä enemmän kiertotalouden suuntaan.”

Yhteisen pöydän ääreen tarvitaan erilaisia ihmisiä, näkemyksiä ja mielipiteitä. Siihen Pohjakallio kehottaa sekä yrityksiä että opiskelijoita.

”Osaamisia on hyvä yhdistellä. On fiksua hankkia yksi vahva syväosaamisen ala, mutta myös jotain muiltakin aloilta, että pystyy yhteisissä verkostoissa ja dialogeissa ymmärtämään toisia ja tuomaan omia näkemyksiä pöytään. Vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä. Yhdessä toimimalla meillä on mahdollisuus kääntää asioita siihen suuntaan, että maapallon kantokyky saadaan kestämään. Puupohjaisella kiertotaloudella on tässä iso rooli.”

Teksti: Tuija Holttinen
Kuva: Metsä Group

Uusimmat