Sulzerin Pulp, Paper and Board -liiketoiminnan vetäjä Sirpa Välimaa katsoo kohti kameraa.

”Sirpa Sulzerin pumpputehtaalta Kotkasta!”  

Heti haastattelun aluksi selviää, että Sulzerin Pulp, Paper and Board -liiketoiminnan vetäjä Sirpa Välimaa on puhelias henkilö.  

Sirpa Välimaa pääsi ”kukkaisteekkarina” Tampereelle DI-oppiin.  

”Niin meitä siellä kutsuttiin. Silloiseen teknilliseen korkeakouluun haettiin 1990-luvun lopulla sosiaalisia, ulospäin suuntautuneita opiskelijoita, jotka juttelisivat ja osaisivat näin myös ehkä markkinoida. Kahden päivän soveltuvuustestien perusteella päädyin sitten konetekniikan koulutusohjelmaan. Siis minä, juuri valmistunut humanisti, joka olin valinnut lukiossa lyhyimmän mahdollisen matematiikan, fysiikan ja kemian.”  

Varsinaisen työuransa Välimaa on ennen nykyistä työtään tehnyt lähinnä Stora Ensolla. Se on pakattu täyteen muiden muassa pakkausdesignia, showroomin pyöritystä ja markkinointia, innovointia, liukosellun valmistuksen suunnittelua, aloittamista ja toiminnan pyörittämistä sekä monenlaista selluun liittyvää tuotekehitystä.  

Hänen nykyinen työnsä on kuitenkin laitevalmistuksen puolelle. Välimaa aloitti pumppuvalmistaja Sulzerin Pulp, Paper and Board -liiketoiminnan vetäjänä marraskuussa 2023.  

”On sitä minulta kyseltykin. Miksi ihmeessä pumppuja Sulzerille ja miksi ylipäänsä kone- ja laitepuolelle. Olen kuitenkin aina ollut luonteeltani varsin kokeileva ja kai rohkeakin. Ajattelen, että kyllä minä pärjään.”  

Välimaan mukaan laitevalmistajan palveluksessa olemisessa on puolensa. Osin siksikin, että on mukavaa olla vaihteeksi tehtaalla töissä.  

”Työskentelin aiemmin pitkään pääkonttorilla. Nyt pääsin vuosien jälkeen takaisin tehtaalle laitteiden pariin ja se on lähellä sydäntäni.”  

Pumppuja prosessien tarpeisiin 

Kestävä kehitys muokkaa tänä päivänä metsäteollisuuden toimintaympäristöä.  

”Innovointi ja koko toimialan ympärille kehittyvä startup-yritystoiminta on vireää. Kaikilla metsä-yhtiöillä on myös omat uudet hankkeensa. Stora Ensolla ligniini ja Tree to Textile, UPM:llä Leunan biokemikaalit ja Metsä Groupilla Kuura ja Muoto, näin esimerkiksi.”  

Tuotantoprosessien jatkuva kehittäminen muokkaa myös laitteistovalmistajien ja metsäteollisuuden yhteistyötä. Resurssiniukkuuden ja uudenlaisen jalostus-tehokkuuden oloissa tarve esimerkiksi tuotannollisten sivuvirtojen entistä parempaan hyödyntämiseen on merkittävä yhteistyötä kirittävä asia.  

”Sivuvirtojen lisäksi käsittelyssä ovat myös muun muassa erilaiset agrimassat sekä tekstiilikuitujen kierrätys”, Välimaa muistuttaa.  

Raaka-aineen pitää virrata ja siihen tarvitaan aina pumppuja.  

”Kehitämme Kotkassa myös aivan uutta liiketoimintaa. Olemme mukana monissa kiinnostavissa hankkeissa. Ne liittyvät asiakkaiden meille toimittamiin mitä erinäisimpiin väliaineisiin, joita pitäisi saada prosessissa virtaamaan, sekoittumaan, homogenisoitumaan tai sitten väliaineen koostumusta pitäisi muuttaa. Esimerkeistä käyvät vaahtoteknologia, nanoselluloosa ja mikrokiteinen selluloosa, ligniini tai merilevä. Kaikkea uutta prosessoitavaa on nykyisin valtavasti, you´ll name it.”  

Kolme vinkkiä opiskelijoille: 

1. Hyppää rohkeasti ja uteliaana uusiin haasteisiin: sinä opit kyllä 

2. Verkostoidu ja auta muita: koskaan ei voi tuntea liikaa ihmisiä 

3. Tee työstä näköistäsi ja nauti senhetkisestä matkasta 

Uusimmat