Emilia Moisio on toiminut syksystä 2022 alkaen Ahlstromin Value Engineering -tiimin vetäjänä ja ostojohtajana. Sellua aiemmin myynyt Moisio siirtyi samalla pöydän toiselle puolelle teknisen ostajan rooliin.
”Ydinosaamistani ovat selluloosapohjaiset kuidut ja erilaiset sellut sekä niiden muuntaminen edistyksellisiksi erikoismateriaaleiksi ja -ratkaisuiksi.”
Hän johtaa myös yhtiön dataan perustuvaa Recipe 2.0:aa, jossa big dataa ja mallinnusta hyödyntäen haetaan parhaiten toimivia reseptejä, jotka tukevat Ahlstromin kuitupohjaisten tuotteiden valmistusta. Yhtiön 35 tehtaalta valmistuu suuri määrä erilaisia erikoismateriaaleja kahviautomaatin kapseleiden materiaaleista elintarvikepakkausmateriaaleihin, teippeihin ja lääketieteen diagnostiikkamateriaaleihin. Erilaisissa kuitupohjaisissa tuotteissa tarvittavien ominaisuuksien kirjo on valtava ja niin ovat myös raaka-aineet.
Moisio aloitti työuransa paperitehtaalla Stora Ensolla ja jatkoi sellun parissa silloisessa Metsä-Botniassa (nyk. Metsä Fibre). Viimeisimpänä, ennen nykyistä työtään Ahlstromilla, Moisio työskenteli UPM:llä sellukuidun tutkimus- ja kehitystyön sekä uuden liiketoiminnan kehittämisen parissa.
Teollistamiskulman osaaja
Moisio on mukana myös Nordic Bioproducts Group -konsernin hallituksessa. Aalto-yliopiston spin-offista vuonna 2019 alkanut uusiutuviin biomateriaaleihin keskittyvä espoolainen startup avasi viime vuonna tehtaan Lappeenrantaan. Siellä valmistetaan muun muassa yhtiön omaan tuotekehityksen pohjaavaa mikrokiteistä sellu-loosaa ravinne- ja lääketeollisuudelle.
”He hakivat hallitukseensa erilaisilla osaamisprofiileilla varustettuja ihmisiä ja omani sopi heille. Yhtiössä on tuotekehitysosaamista yliopistotutkimuksen kautta ja heiltä löytyy bisnesosaamistakin, mutta minä toin teollisen mittaluokan osaamista sellun ominaisuuksineen, lopputuotteineen ja kansainvälisen liiketoiminnan näkökulmasta. Eli tuon hallitustyöhön senkaltaista teollistamisnäkökulmaa”.
Kaikki on mahdollista
Moisio toimii myös mentorina. Hän on saanut samaa oppia itsekin ja ymmärtää sen merkityksen.
”Matkani alkua määrittävä piirre on ollut mentorointi poikkeukselliselta vanhemmalta naisjohtajalta, jonka ohjaus on juurruttanut minuun uskon siihen, että kaikki on mahdollista.”
Moisio myöntää tulleensa metsäteollisuuteen tavallaan sattumalta.
”Intohimoni kemiaan ohjasi minua tälle polulle. En oikeastaan edes ajatellut työskenteleväni metsäteollisuudessa. Opin kuitenkin pian, että tällä alalla on pohjimmiltaan kyse biopohjaisista ratkaisuista ja kemiasta”.
Moisio rakastaa mentorointia.
”Sen avulla voimme jakaa kokemuksia, onnistumisia ja haasteita kuunnellen nuorta sukupolvea, josta tulee kollegoitamme ja alan toivo. He tuovat omat näkökulmansa, toiveensa ja huolenaiheensa. Toivottavasti voin auttaa heidän urapolkuaan, koska olen itsekin saanut tällaista apua uran alussa.”
Kolme vinkkiä opiskelijoille:
1. Etsi mentoreita – mentori, joka uskoo sinuun ja opastaa sinua, voi olla uskomattoman muutosvoimainen. Opi heidän kokemuksistaan ja anna heidän tukensa viedä sinua eteenpäin.
2. Rohkeus oppia uutta. Ota vastaan myös työrooleja, jotka eivät välttämättä ihan vastaa osaamistasi, sillä tekemällä oppii.
3. Ole aina oma itsesi. Jos ura ei sittenkään tunnu omalta niin muista, että aina voit vaihtaa.