Ulos laatikosta

Eteläpohjanmaalainen täyden palvelun pakkaustalo on erikoistunut vaativiin ratkaisuihin. Haasteisiin tartutaan ennakkoluulottomasti ja asiakkaan tyytyväisyys on aina kirkkaana mielessä.

Vaikka ER-Pakkauksen toimitusjohtaja Tommi Rantala kertookin eläneensä lapsuudesta asti pahvilaatikoiden keskellä, hänellä on valppaasti tuntosarvet esillä haistelemassa uusia menetelmiä pakkausmateriaalien ja tuotantomenetelmien suhteen.

– Tuttujakin asioita ja niiden kehittämistä pitää miettiä aktiivisesti. Teemme jatkuvaa tuotekehitystä tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa, Rantala sanoo.

Erkki Rantala perusti pakkaus­yrityksen 60–70-lukujen taitteessa. ER-Pakkaus Oy:n nimellä toiminta äynnistyi vuonna 1994, ja mukana omistajina on koko Rantalan perhe, vanhemmat ja neljä lasta.

– Itsellä ei mitään muuta ajatusta koskaan ollutkaan, vaan ihan pienestä pitäen on ollut selvää, että tässä paketissa tulen toimimaan. Työuran aloitin nurmikon leikkuusta ja siitä sitten tuotannon helpompien tehtävien kautta opettelemaan tätä hommaa pala palalta. Koko talo on tullut tutuksi käytännön kautta, isänsä perustamassa yrityksessä toimitusjohtajana toimiva Tommi Rantala sanoo.

Vaativaa erikoisosaamista

Vaativiin ratkaisuihin erikoistunut ER-Pakkaus käyttää tuotteissaan materiaalina ensisijaisesti kartonkia ja aalto­pahvia. Yrityksen vahvuuksina toimitusjohtaja mainitsee erityisesti liimatut ja offset-painolla toteutettavat pak­kaukset. Mitä enemmän laatikkoon tarvitaan painatusta ja tavanomaisesta poikkeavia rakenteita, sen paremmin se osuu ER-Pakkauksen tuotantoon.

– Ihan peruspainamaton tuote ei välttämättä parhaiten kuvaa sitä me teemme. Mitä enemmän on työvaiheita, kulmaliimauksia ja taitteita, siinä kohdassa meidän koneet ja ammattilaiset pääsevät näyttämään mihin me pystymme. Teemme tuotteita tai osatöitä myös alihankintana muille alan toimijoille.

Yhtenä monimutkaisimmista tuotteista Tommi Rantala mainitsee molemmin puolin offset-painetusta kartongista valmistetun rasian, jossa valokuvatasoinen painatus oli ylivedetty ohueen aaltopahviin ikkunalliseen kulmaliimattuun rasiamuotoon.

Tuoteturvallisuus taattu

ER-Pakkauksen erikoisuus on myös siinä, että tuotannossa pyörii vain ja ainoastaan elintarvikehyväksytty materiaali. Tulipa sisällöksi sitten täytekakku, liikelahja, miesten paita tai rautanauloja, pakkaukseen käytetty kartonki, liimat, lakat ja värit ovat turvallisia ja elintarvikekelpoisia.

– Kaikki on takuulla turvallista ilman haju- tai makuhaittoja. Joku on sanonut, eikö vähempikin olisi riittänyt, mutta tämä on se meidän tapa toimia, Rantala sanoo. – Näin ei riskeerata sitä, että elintarvikepakkaukseen tulisi vahingossakaan väärä materiaali.

Vihreämpi ympäristö

Vastuullisuus ei rajoitu vain tuotteiden turvallisuuteen, vaan vihreät arvot vaikuttavat kaikessa ER-Pakkaus Oy:n toiminnassa. Kaikki käytetyt materiaalit liitännäisineen ovat kierrätettävissä tai poltettavissa muun polttojakeen seassa. Tuotannosta ylijäävä kartonki lajitellaan. Osa lähtee eteenpäin kierrätyspahviksi, osa hyödynnetään rouhittuna kierrätyspolttoaineena viranomaisten luvalla kiinteistön lämmöntuotantoon pienentämään öljylämmityksen käyttöä.

Viime kesänä tuotantolaitoksen katolle asennettiin lähes 300 aurinkopaneelia, joiden arvioitu vuotuinen tuotto on noin 83,2 MWh.

– Keskustelemme mieluusti asiakkaidemme kanssa ympäristökuorman vähentämisestä, esimerkiksi vinkkaamalla turhasta ylipakkaamisesta. Tarjoamme asiakkaillemme myös hiilineutraaleja pakkauksia, joiden valmistamiseen hyödynnetyt päästöt kompensoidaan. Lisäksi osassa ikkunallisista rasioista käyttämämme ikkunakalvot ovat muovin sijasta selluloosa-asetaattikalvoa, Rantala listaa ympäristöä säästävistä toimenpiteistä.

ER-Pakkaus

– perheyritys perustettu vuonna 1994
– työllistää 25 henkilöä
– liikevaihto vuonna 2022 noin 4 miljoonaa euroa
– ISO90001- ja ISO14001-sertifioitu yritys

ER-Pakkaus valmistaa vuosittain markkinoille noin 30 miljoonaa kartonki- ja/tai aaltopahvipakkausta erilaisiin käyttötarpeisiin.

Uusimmat