Pekka Peippo ja Kenta Watanabe katsovat yhdessä Kenta Watanaben kädessä pitämää uutta kuitapohjaista pakkausmateriaalia.
Jujo Thermalin tuotelinjapäällikkö Pekka Peippo ja tuotekehitysinsinööri Kenta Watanabe.

Shieldplus on Jujo Thermalin tuorein innovaatio

Muovi on mainio materiaali elintarvikkeiden pakkaamiseen, mutta haasteet sen kierrätettävyydessä ja vääriin paikkoihin joutumisessa vaativat uusia ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Euran Kauttualla toimiva Jujo Thermal on kehittänyt ruokahuollon ja elintarviketurvallisuuden pakkaushaasteisiin vastaavan innovatiivisen materiaalin, joka tarjoaa vaihtoehdon elintarvikkeiden joustopakkauksen alumiinisille tai muovisille suojakalvoille. Kuitupohjainen, kierrätettävä ja turvallinen Shieldplus®-materiaali auttaa elintarvikevalmistajia vähentämään muovin käyttöä.  

Shieldplus® voitti Suomen Nuorkauppakamareiden järjestämän vuoden 2022 Tuottava Idea -kilpailun yrityssarjan ruokahuollon ja elintarviketurvallisuuden innovaationa, joka ratkaisee monta ongelmaa samanaikaisesti. Tuomariston mukaan kyseessä on globaalin muoviroskaongelman ja kestävän elintarviketurvallisuuden näkökulmasta ainoa oikea tulevaisuuden suunta. 

Japanilaisuutta Euran Satakunnassa 

Shieldplussan konsepti on alun perin kehitetty Jujo Thermalin emoyhtiö Nippon Paper Industryn keskustuotekehitysyksikössä Tokiossa.  

”Konsepti vaati vielä vuosien jatkokehitystä Euroopan markkinoille ja myös muille vientimarkkinoille sopivaksi”, Jujo Thermal Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Jens Remmer selventää. 

”Nippon Paper tekee tätä tuotetta myös Japanin kotimarkkinoille, meidän tehtävänämme on olla eräänlainen konsernin vientihubi Euroopan markkinoille.”   

Rohkeutta, sinnikkyyttä ja riskinsietoa 

Tuotteen toimivuuden jatkotyöstämisen ja markkinoiden erilaisuuden aiheuttamien käytännön toimien onnistumisen taustavoimaksi Jens Remmer mainitsee yhteistyön. Tuote on ominaisuuksiltaan tiivis ja kestävä ja tarjoaa siksi hyvän perustan tarvittavalle jatkojalostukselle, vastaavan pakkaustarpeen mukaisesti. 

Jotta innovaatio saadaan pakkaustuotantoon, tarvitaan monen toimijan yhteistyötä kokonaisvaltaisessa prosessissa. Vaaditaan monenlaista testausta ja usein näiden seurauksena yhdessä toteutettavaa optimointia toimitusketjussa.  

”Paperimateriaali on yksi osa tätä prosessia. Se ei kuitenkaan ole sellaisenaan esimerkiksi kuumasaumautuva, siksi meidän pitää materiaalivalmistajana keskustella tarkkaan esimerkiksi sekä kuumasauma-ainevalmistajan että pussituskonevalmistajan kanssa.  Tarvitaan monen osapuolen toimivaa yhteistyötä. Ja mikä tärkeintä, tilaajan pitää osata määritellä mitä he valmistus- ja tuoteteknisesti sekä markkinoinnillisesti haluavat. Kun siirrytään muovin ja alumiinifilmin käytöstä paperipohjaiseen tuotteeseen, se on useimmille toimijoille uusi asia.” 

Maut ja tuoksut tallessa 

Tavallinen ihminen ei ruokakaupassa maustepussin ostoskoriinsa nakatessaan tule ajatelleeksi, miten valtava segmentti ruoan pakkaus on kokonaisuudessaan. Miten monta tuotantovaihetta ja monenlaista innovaatiota ruoan maut, tuoksut ja turvallisuuden säilyttävän pakkauksen taustalla on. Se ei Jens Remmeriä haittaa. Pääasia on tuottaa ensiluokkaista pakkausmateriaalia, joka on kaiken toimivuutensa lisäksi myös ympäristöystävällistä 

Jujo Thermal

– Paper Group -konserniin kuuluva Jujo Thermal on erikoispapereiden ja joustopakkausmateriaalien valmistaja ja ainoa lämpöherkän paperin valmistaja Pohjoismaissa.  
– Valtaosa tuotteista menee vientiin. 
– Sijaitsee Kauttuan ruukkialueella Eurassa. 
– Perustettu vuonna 1992. 
– Työllistää noin 200 henkilöä. 
– Vuosittainen liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa. 

Uusimmat