Risutec Oy:n valmistama puuntaimien istutuskone, jossa puuntaimet valmiina istutettaviksi.

Puuntaimet voi istuttaa tehokkaasti koneella

Puuntaimien istutuslaitteita valmistavan Risutecin koneista toistasataa on ulkomailla, Suomessa vain kymmenkunta. Täällä pidetään tiukasti kiinni pottiputkesta. 

Nakkilalaisen Risutecin tarina lähti oivalluksesta. Ulkomaankaupan merkonomi Jussi Aikala työskenteli 2010-luvulla rautakaupassa, kun vanhempien maatilalle Nakkilassa tuli eteen sukupolvenvaihdos.  

”Sukupolvenvaihdoksessa on tapana kaataa ensin metsää, ja ostin sitä varten harvesterin. Ennen kaatamista piti päästä eroon valtavasta ryteiköstä. Silloin sain idean raivauspäästä, jolla metsän voisi ensin raivata. Siitä yritys sai alkunsa”, Jussi Aikala kertoo.  

Aikala teetti parille asiakkaalle raivauspäitä kaverinsa johtamassa metallikoneistamossa, jonne päätyi lopulta kaveria tuuraamaan tämän loman ajaksi. Aikala jäi koneistamoon töihin vuosiksi. 

Pajalla rakennettiin ensimmäinen kaivuukoneeseen kiinnitettävä istutuskone, josta laitettiin video YouTubeen. Videon nähnyt eteläafrikkalainen mies otti yhteyttä ja kertoi tarvitsevansa samantyyppisen laitteen. Hän tuli Suomeen Aikalaa tapaamaan, ja kolmessa päivässä suunniteltiin sopiva istutuspää eukalyptuksille. 

Sitten videon päätyi katsomaan brasilialainen mies, jota Aikala matkusti Brasiliaan tapaamaan. Ulkomailla tuntui olevan kysyntää järeille puunistutus­koneille. 

Metsien tekijä 

Risutecin päätuotteita ovat istutus­koneet ja Risutec Asta GPS -dokumentointijärjestelmä. Asta näyttää muokkauspaikkojen sijainnit, pinta-alat, kappalemäärät ja istutustiheydet.  

Risutec suunnittelee ja kokoaa laitteet itse, mutta teettää metalliosat alihankintana suomalaisilta yrityksiltä. Hydrauliikka ja elektroniikka tehdään itse.  

Tällä hetkellä Risutecin myynnistä 90 prosenttia tulee viennistä. Istutuskoneissa on kaksi päälinjaa: kaivinkone­alustaiset laitteet ja uutena ajokone­alustaiset laitteet.  

Suurimpaan kaivinkonealustaiseen laitteeseen saadaan 720 taimea. Myös rinteisiin pääsevät koneet toimivat Etelä-Amerikan, Afrikan ja Australian eukalyptusalueilla. 

Kun metsätalous lähestyy enemmän peltoviljelyä, kuten esimerkiksi Etelä-Amerikan laajoilla tasaisilla alueilla, kaivinkone on metsänistutukseen vähän hidas. Tästä lähtökohdasta alettiin kehittää Forest Makeria, jonka voi asentaa minkä tahansa ajokoneen päälle.  

Laitteeseen mahtuu 3 000 taimea, ja sillä muokataan maa, laitetaan apulanta, istutetaan taimi ja lorautetaan vettä taimelle. Pelto-olosuhteissa hehtaarin istutus onnistuu tunnissa.  

Forest Makerissa on EU-rahoitusta mukana, ja se odottaa vielä hetken kaupallistamista.  

Toinen Risutecin uutuuskone MG Combi suunniteltiin yhdessä Metsä Groupin tarpeisiin. Kyseessä on kuormatraktorin perään asennettava maanmuokkain. Hakkuutähteiden keräyksen jälkeen muokataan maa, jolloin erillistä muokkauskonetta ei tarvita. 

”Satsaamme jatkossa Forest Makeriin ja MG Combiin, joita tarvitaan suurilla metsänistutusalueilla.” 

Pottiputkien Suomi 

Suomessa on kymmenisen istutus­konetta. Metsänistutuksen koneellistaminen on ollut täällä hyvin tahmeaa. Perinteet ovat tiukassa, ja puuntaimet halutaan työntää maahan sitkeästi pottiputkilla.  

”Optimaalinen koko koneelliselle istutukselle on 3–4 hehtaaria, jolloin koneita ei tarvitse kesken päivää siirtää. Keski-istutusnopeus on noin 220 taimea tunnissa. Kone muokkaa maan, tekee istutusmättään ja istuttaa taimen eikä valita väsymistä ensimmäisen tuhannen taimen jälkeen”, Jussi Aikala kertoo. 

 

Risutec

– Henkilöstö: 13 
– Liikevaihto: 1,2 miljoonaa 
– Päätoimipiste: Nakkila 
– Päätuotteet: Puuntaimien istutuslaitteet pohjoisiin oloihin ja subtrooppisille alueille, Asta GPS -dokumentointijärjestelmä 

Uusimmat