Stora Enson Veitsiluodon-tehdas päivitti korkealaatuista aikakauslehtipaperia päällystävän PPK5-päällystyskoneen aputelakäytöt ja käyttöjen ohjauksen uusimpaan teknologiaan.
Yhteistyökumppaninaan Veitsiluodolla oli VEO Oy.
”Aikanaan 1980-luvulla hankittu järjestelmä oli aikansa huippua. Nyt tämä tekniikka oli tullut elinkaarensa päähän, joten oli aika katsoa tulevaisuuteen uusin ajatuksin päällystyskoneen sähköistyksen toiminnallisen luotettavuuden varmistamiseksi”, kertoo projektia valvonut Aarne Suojärvi Eforalta.
Hanke eteni kahdessa vaiheessa. Ensin VEO vaihtoi 15 SAMI-käyttöä Vaconin inverttereihin liittämällä ne samalla vanhaan jo käytössä olleeseen SELMA-ohjausjärjestelmään. Käytöt asennettiin VEO:n VEDA5000-kojeistoon.
Tämä tapahtui pari vuotta sitten. Projekti jatkui viime vuonna, jolloin edellisenä vuonna vielä toimintaan jätetty SELMA-ohjausjärjestelmä vaihdettiin uusimpaan Siemens TIA-portal-ohjausjärjestelmään.
”Kahdessa vaiheessa tehdyn uudishankkeen toteutus oli hallittu taloudellinen ratkaisu, sillä projektit eivät olleet riippuvaisia toisistaan”, Suojärvi sanoo.
VEO toimi Stora Enson toimittajana molemmissa hankkeissa vastaten esisuunnittelusta, käyttöjen mitoituksesta, kojeistosuunnittelusta, logiikka- ja valvomo-ohjelmoinnista, instrumenttisuunnittelusta, tehdastesteistä, asennusvalvonnasta, käyttöönotosta sekä koulutuksesta.
”Saimme asiakkaalta vanhojen SAMI-käyttöjen lähtötiedot, jotka mitoitimme Vaconin käyttöihin niin, että ne soveltuvat käyttöjen ympärille rakennettavaan kojeistoon. Kaikkien kenttälaitteiden oli myös säilyttävä sellaisinaan, joten uudenlaiset käytöt olivat ainoat päällystyskoneympäristössä näkyneet asiat”, sanoo myyntipäällikkö Mikael Hietala VEOlta.
Käyttöjen vanha toiminnallisuus säilytettiin. Veitsiluoto vastasi vanhojen käyttöjen purkamisesta ja uusien asennuksesta.
Uusia käyttöjä ohjaamaan jäänyt SELMA-järjestelmä oli niin ikään elinkaarensa loppupäässä, joten sen aika tuli väistyä kokonaishankkeen kakkosvaiheessa viime vuonna. Tilalle tuli Siemensin uusin S7-1500-logiikka, valvomoasema WinCC Professional, paikallisohjauspaneelit Simatic HMI TP700 comfort, Timebased I/O tarkkaa ajoitusta vaativille toiminnoille sekä väyläliitynnät käytöille, Profibus-liityntä Vacon-käytöille ja SELMA-protokollaliityntä olemassa oleville SELE-käytöille.
”Päällystyskoneen automaatio ei ole sieltä helpoimmasta päästä. Suurimpana haasteena oli lentävä teippisaumaus koneessa, joka kävi 1 400 metriä minuutissa”, toteaa VEO:n projekti-insinööri Juha Tuisku.
”Uudesta järjestelmästä saadaan paljon enemmän tietoa vanhaan verrattuna. Nyt Veitsiluodossa on käytössä selkeä graafinen käyttöliittymä, joka antaa tietoa sekä prosessista että käytöistä.”
Laitetoimittajista riippumaton toimija
Teollisuuden sähköistys- ja automaatioprojekteihin erikoistuneessa VEO Oy:ssä on henkilöstöä noin 350. VEO:n liikevaihto oli viime vuonna 76 miljoonaa euroa. Viennin osuus on 70 prosenttia ja päävientimaat ovat Ruotsi, Norja, Iso-Britannia ja Saksa.
VEO:n pääkonttori on Vaasassa, jossa sillä on lattiapinta-alaltaan 11 000 neliömetrin tehdasyksikkö. Kyseessä on Pohjoismaiden suurin kojeistotehdas.
VEO, aiemmin Vaasa Engineering Oy, on laitetoimittajista riippumaton toimija, eli sen toimituksiin liittyvät komponentit ovat yleisesti markkinoilla olevia tuotteita.
Teksti Leif Lindberg