Sleeve roll uudistaa paperi- ja kartonkikoneen viiraosaa

Suuri vedenpoistoteho Sleeve roll -positiossa vähentää alipaineen tarvetta viiraosalla. Viiraosan käyttöjen tehontarve pienenee, ja kokonaisenergian kulutuksessa saavutetaan säästöjä.

”Valmetin uusi Sleeve roll -teknologia muuttaa paperi- ja kartonkikoneen viiraosan toimintaperiaatetta merkittävästi, kun vettä ei enää poisteta rainasta ainoastaan alipaineen avulla, vaan myös puristamalla. Puristaminen on huomattavasti energiatehokkaampi tapa poistaa vettä rainasta”, sanoo Sleeve roll teknologiaa tuotantomittakaavaan kehittämässä ollut Tuuli Silomaa Valmetilta.

Sleeve roll -tela koostuu muuttuvasäteisestä kengästä, staattisesta akselipalkista ja pyörivistä päädyistä, joita kiertää joustava voideltu polyuretaanihihna. Telan avulla raina puristetaan kahden viiran välissä pienisäteistä kenkää vasten. Kupera kenkä pullistuu Sleeve roll -telan perusympyrän ulkopuolelle, jolloin viiran kireyden ja pienen säteen avulla saadaan aikaan suuri vedenpoistopaine, ja vesi irtoaa rainasta tehokkaasti. Viiran kireydestä ja säteen arvosta riippuen päästään hyvinkin korkeisiin, jopa 150 kPa:n puristuspaineisiin. Perinteisillä viiraosan teknologioilla puristuspaine on tyypillisesti 15–40 kPa ja imutelalla tai HiVacilla 60–70 kPa.

”Suuri vedenpoistoteho Sleeve roll -positiossa vähentää alipaineen tarvetta viiraosalla, jolloin myös viiraosan käyttöjen tehontarve pienenee, koska laahaavia komponentteja on vähemmän. Samalla viiraosan kokonaisenergian kulutuksessa saavutetaan säästöjä. Perinteisellä teknologialla noin 80 prosenttia viiraosan energian kulutuksesta menee viiran käyttöjen ja alipainetekniikan tehonkulutukseen”, toteaa Tuuli Silomaa.

Valmetilla on kaksi Sleeve roll -toimitusta. Ensimmäinen käynnistyi vuonna 2021 Etelä-Koreassa tehdyssä kartonkikoneuusinnassa. Toinen starttasi kesällä 2021 Saksassa Palm Aalenin uudella kartonkikoneella.

Ranskan Paperiteollisuuden Tekninen Järjestö (ATIP) myönsi viime joulukuussa Valmetin innovatiiviselle Sleeve roll -teknologialle ja Valmet Sleeve Roll Belt -polyuretaanihihnalle Palme d`Or palkinnon.

Valmetin uusi Sleeve roll -tela poistaa tehokkaasti vettä rainasta.

Sleeve roll -telaa voidaan hyödyntää viiraosalla useassa eri positiossa, esimerkiksi imutelan korvaajana.

Puristaminen on huomattavasti energiatehokkaampi tapa poistaa vettä rainasta kuin suuren alipaineen avulla.

Uusimmat