Martti Husu ja Demis Nadew istuvat pöydän ääressä ja katsovat kohti kameraa.

”Reduce & Recycle”

”Materiaalien uusiokäytön alkupiste on materiaalivolyymin ja raekoon pienentäminen tasalaatuiseen, tiiviiseen muotoon teollista käsittelyä varten. Samalla säästetään logistiikka- ja varastokustannuksissa ja pienennetään ympäristövaikutuksia”, kertoo toimitusjohtaja Martti Husu Reducer Oy:stä.

Teollisessa ympäristössä toiminut Martti Husu sanoo perustaneensa Reducer Oy:n virikkeettömältä tuntuneen palkkatyön sekä lähestyneen eläköitymisen jaloista.

”Ryhdyin katselemaan ostettavia yrityksiä, ja tämä oli ehdottomasti kiinnostavin kohde. Kiertotalouden ala on mielenkiintoinen ja kasvava materiaalien uusiokäytön lisääntyessä. Materiaalien murskauksessa ja muokkauksessa volyymien pienennys yltää kymmenkertaisiin mittoihin, mikä pienentää esimerkiksi muokattujen kierrätyspolttoaineiden kuljetuskustannuksia merkittävästi”, toteaa Martti Husu.

”Kahdella Reducerin edustamalla saksalaisella brändillä, Weimalla ja Chemalla, on globaali asiakaskunta, mutta kun ostin tämän liiketoiminnan Larisso Oy:ltä, minulle oli tärkeää kaupan mukana tullut 150 asennetun koneen kanta Suomessa. Laitteet ovat käytössä pääosin mekaanisessa puutuoteteollisuudessa sekä paperi- ja kartonkitehtaissa. Viime aikoina erilaiset muovit ovat kuitenkin nousseet rinnalle muovin kierrätyksen lisääntyessä jatkuvasti.” 

Reducerin murskaimet ja briketöinti­koneet sekä niihin liittyvät oheislaitteet toimivat hyvin kuluttavissa ja pölyisissä olosuhteissa, joten itse rouhintaprosessissa välyksien on oltava kohdallaan ja rouhinterien teräviä. Jokainen tuotannollinen applikaatio vaatii oman yksilöllisen ratkaisunsa.

”Pitää tietää, mitä aikoo murskata, sillä murskattavissa olevia erilaisia materiaaleja on pitkälti toistasataa heinästä paperiin, pölyyn ja pölkyn pätkiin. Suomessa briketöidään pariakymmentä erilaista murskattavaa materiaalia. Sahat ovat olleet perinteisesti isoja asiakkaita, mutta nyt myös levy- ja vaneritehtaat sekä ikkuna- ja ovitehtaat kysyvät lisääntyvästi palveluitamme. Laitteemme ovat raskaimpia ja jykevimpiä, mitä markkinoilla on. Tällä hetkellä teknologiamme perustuu saksalaisen Weiman patenteille, mutta olemme laajentamassa tuotevalikoimaa”, sanoo Martti Husu.

Kierrätysmuovien käsittely on lisääntynyt voimakkaasti. Muovit murskataan, pestään ja muokataan granulaateiksi eli uusiomuovin raaka-aineeksi. 

”Muoveja on vaikea käsitellä niiden elastisuuden vuoksi. Lisäksi erilaisten muovien murskaukseen tarvitaan yksilölliset terät, joten ratkaisut ovat aina räätälöityjä.” 

Reducer toimittaa myös laitteidensa syöttö- ja purkukuljettimet. Uutena palveluna Reducer Oy tarjoaa asiakkailleen vuosihuoltosopimuksia, joiden myötä Reducer haluaa pidentää prosessin elinkaarta sekä varmistaa laitteiden optimaalisen toiminnan ja minimoidut energiakustannukset.

Teksti ja kuva: Leif Lindberg

Uusimmat