Puukaupassa elpymisen merkkejä toukokuussa

Puukaupassa elpymisen merkkejä toukokuussa

Metsäteollisuus osti toukokuussa yksityismetsistä 2 miljoonaa kuutiota puuta. Määrä yli kaksinkertaistui huhtikuusta. Kaikille puutavaralajeille on kysyntää. Erityisesti tukkipuuta tarvitaan lisää, jotta sahat saadaan pidettyä käynnissä.

Vaikka puukauppa on vilkastunut toukokuussa, alkuvuoden ostomäärä laahaa vielä lähes kolmanneksen pidemmän aikavälin keskimääräisistä ostoista. Tammi–toukokuun ostomäärä 5,7 miljoonaa kuutiota jäi 17 prosenttia viimevuotista pienemmäksi.

Tukkien ostomäärä 2,1 miljoonaa kuutiota jäi neljänneksen pienemmäksi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Viiden vuoden keskiarvoon verrattuna jäätiin 42 prosenttia alemmalle tasolle. Sahoille puukaupan vilkastuminen on erityisen tärkeää, jotta tuotanto voidaan pitää käynnissä ja tavarat toimitettua asiakkaille.

Kuitupuun ostomäärä 3,3 miljoonaa kuutiota oli 13 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna ja noin kolmanneksen viiden vuoden keskiarvo pienempi.

Kantohinnat  nousseet

Puun kantohinnat olivat keskimäärin 5–11 prosenttia korkeampia kuin viime vuoden toukokuussa. Tämän vuoden huhtikuuhun verrattuna kantohinnat nousivat 1–2 prosenttia.

Mäntytukin keskikantohinta oli 55 euroa kuutiolta ja kuusitukin 57 euroa kuutiolta. Koivutukista maksettiin keskimäärin 43 euroa kuutiolta. Mänty- ja koivukuidun keskimääräinen kantohinta oli 16 euroa kuutiolta. Kuusikuidusta maksettiin keskimäärin 19 euroa kuutiolta.

Puukauppaan odotetaan lisää vauhtia

Kaikille puutavaralajeille sekä pysty- että hankintakaupalla on nyt kysyntää. Etenkin kesällä korjattavat kohteet ovat haluttuja. Kesäaikaiset korjuukohteet ovat tärkeitä myös yrittäjien työllistämisen kannalta.

 

Uusimmat