Pääomasijoittaja mukana portfolioyhtiönsä operaatioissa

”Pääomasijoituksella on aina elinkaari, alku ja loppu. Helmet Capitalin keskimääräinen sijoitus kestää neljä ja puoli vuotta, jona aikana sijoitettu raha on yli kaksinkertaistunut. Pesmel on kohteistamme poikkeus, sillä olemme olleet yhtiössä mukana jo yli 10 vuotta auttamalla yritystä kasvussa sekä uusissa liiketoiminnoissa”, kertoo Helmet Capitalin partneri Sampo Ahonen.

Helmet Capital on suomalainen viiden partnerin omistama valtakunnallinen pääomasijoittaja, joka tekee suoria enemmistösijoituksia suomalaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Sijoitukset ovat verkostoonsa kuuluvien yksityishenkilöiden, perheyritysten ja institutionaalisten sijoittajien varoja. Sijoitusten pitkäaikainen keskimääräinen vuosittainen tuotto on ollut 23 prosenttia kaikki kohteet mukaan laskien.

”Helmet poikkeaa varmasti monesta muusta pääomasijoittajasta siinä, että kun me menemme mukaan johonkin yhtiöön, viidestä partneristamme ainakin kahden pitää ymmärtää liiketoimintaa sen verran, että hän voisi auttaa tarvittaessa yrityksen johtoa myös päivittäisissä operaatioissa”, Ahonen kertoo.

Käytännössä tämä merkitsee Helmet Capitalin mukaan sitä, että yhtiön johto johtaa yritystä ja Helmet toimii hallituksessa, mutta Helmetin ote on hieman voimakkaampi kuin mitä perinteinen corporate governance edellyttäisi.

Asiaan vaikuttaa osaltaan se, että Helmetin kaikki viisi partneria ovat tehneet myös pitkän uran erilaisissa yrityksissä. Jokaisen portfolioyrityksen kokeneeseen Helmet-tiimiin kuuluu kaksi partneria ja yksi sijoitusjohtaja.

”Jos yrityksen johto näkee tarpeelliseksi, kuten Pesmelin tapauksessa, Helmet on mukana päivittäisessä tekemisessä ja osallistuu asiakas-, toimittaja- ja rahoitusneuvotteluihin. Olemme kuitenkin mukana tyypillisesti rahoitusasioissa, muissakin kuin pääoma-, pankki- tai vientirahoituksissa. Helmet on hyvin voimakkaasti teollisen logiikan perässä, emme niinkään excel-raamissa.”

Helmet Capital oli viime vuonna Pesmelin johdon kanssa Intiassa, koska asiakas halusi saada enemmän ”kasvoja pöytään”. Pesmelin vienti Intiaan on tänä vuonna viisi prosenttia koko Suomen Intian-viennistä.

”Pesmel on loistava esimerkki suomalaisesta teknologiayhtiöstä, jolla on täysi globaali liiketoiminta ja uniikki palvelutarjoama. Sen vieminen Suomesta maailmalle on kuitenkin iso haaste ja toki samalla myös suuri mahdollisuus. Pesmelin tuotteet ja organisaatio ovat kunnossa, ja pystymme nyt lähtemään valloittamaan maailmaa uudella tuoteportfoliolla ilman pääomarakenteen vahvistamista”, Ahonen sanoo.

Pesmel

Pesmelin markkinabrändi on Material Flow How. Pesmel suunnittelee ja valmistaa kuljetin-, varasto- ja pakkausjärjestelmiä paperi- ja metalliteollisuudelle, uusimpana asiakastoimialana rengasteollisuus.

Yrityksen liikevaihto on lähes 60 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa on 250 henkilöä.

Pesmel on perustettu vuonna 1978, ja nykyisin sen päätoiminnot sijaitsevat Kauhajoella, Seinäjoella, Helsingissä, Viron Sauessa, Puolan Granskissa, USA:n Bostonissa, Kiinan Tianjinissa ja Intian Mumbaissa.

”Teemme asiat automaattisemmin kuin kukaan muu maailmalla. Olemme tuoneet digitalisaation aivan uudella tavalla osaksi kokonaisratkaisuja”, toteaa Pesmelin toimitusjohtaja Tony Leikas.

Teksti ja kuva Leif Lindberg

Uusimmat