”Tartumme tarjoutuvaan tilaisuuteen nopeasti”

Chairlady Cheung Yan: ”Tartumme tarjoutuvaan tilaisuuteen nopeasti”

Tuotantokoneiston vakaa vauhti ja markkinamahdollisuuksien haistaminen ennen muita ovat kiinalaisen pakkauskartonkivalmistaja Nine Dragonsin kilpailukyvyn tekijät.

– Olemme ottaneet oman riskin investoida uusiin paperikoneisiin. Uskomme. että saamme lähivuosina nauttia toimintamme tuloksista, Nine Dragonsin hallituksen puheenjohtaja Cheung Yan sanoo.

”Chairlady”, kuten häntä yleisesti alalla kutsutaan, tietää mitä puhuu. Koko yhtiön menestystarina kietoutuu kuin satuhuntu rouva Cheung Yanin ja hänen konsernin toimitusjohtajana toimivan miehensä Liu Ming Chun ympärille.

Nine Dragons perustettiin vuonna 1995, kun pariskunta oli huomannut kiinalaistuotteita Pohjois-Amerikkaan vieneiden laivojen palaavan tyhjinä Kiinaan. Mitä hullutusta ja tuhlausta, he ajattelivat, ja ryhtyivät täyttämään paluulaivoja keräyspaperilla.

Siitä oli sitten jo lyhyt matka omaan paperinvalmistukseen. Tänään Nine Dragons on Aasian suurin pakkauskartonkien valmistaja. Konsernin kokonaistuotanto on noin 11 miljoonaa vuositonnia.

Aivan viime aikoina liiketoiminta on laajentunut voimakkaasti myös kopio- ja graafisten papereiden segmentille tavalla, joka tehnee yrityksestä parissa vuodessa maailman suurimman paperiyhtiön – ohi amerikkalaisen International Paperin.

Nopeus ja innovointikyky näkyvät myös Nine Dragonsin paperituotannossa. Keskellä maailman investointilamaa viime vuosikymmenen lopulla yhtiö tilasi Voith Paperilta neljä uutta kartonkikonetta. Kolme hanketta käynnistyikin suunnitellulla tavalla, mutta neljäs kone päätettiin muuntaa paperikoneeksi finanssilaman keskellä vuonna 2008.

Nyt tämä Dongguanin tehtaalla Etelä-Kiinassa oleva PM28 valmistaa kopio- ja offsetpapereita 1200 tonnia vuorokaudessa ja vielä täysin siistatusta keräyspaperista.

Kun Nine Dragonsilla on toinenkin kone samalla tuotantosegmentillä, siistatuista massoista valmistettujen graafisten papereiden vuosituotanto on jo lähes 0,5 miljoonaa tonnia.

Ja lisää paperikapasiteettia on tulossa. Parhaillaan Nine Dragons on laajentamassa paperituotantoaan Kiinan keskiosassa. Näiden investointien jälkeen Nine Dragons kattaa tuotantoverkollaan Kiinan kaikki keskeiset kasvavat talousalueet.

– Olemme aina tarttuneet nopeasti tilaisuuteen, kun sellainen on ollut näköpiirissä. Tällä hetkellä voin sanoa olevani päätöksistämme sekä onnellinen että ylpeä. Paperimarkkinamme tulevat jatkossa tasaantumaan, joten maailmantaloudenkin näkökulmasta katsoen olisimme voineet olla myös lisäämättä tuotantokapasiteettiamme. Juuri nyt tarvitsimme kuitenkin perustellusti nopeaa kapasiteettilisää taantuman jatkotrendeissä, Cheung Yan kertoo.

Nine Dragons on Kiinan paperimarkkinoilla uusiokuidun hyödyntämisen pioneeri. Kukaan muu ei valmista vastaavia tuotteita. Yhtiö myös markkinoi nämä paperibrändinsä itse.

– Haluamme pitää uusiokuitupohjaisten tuotteittemme myynnin omissa käsissä, koska ympäristöarvot ovat meille tärkeitä, aivan kuten Euroopassa ja Yhdysvalloissakin. Tämän liiketoiminnan marginaali on toki hieman kaventunut, sillä Euroopan ja Pohjois-Amerikan talouksien jäähtyessä  keräyskuidun hinta on noussut suhteessa paperin myyntihintoihin, Chairlady toteaa.

Kiinan valtio ei rohkaise paperin vientiä, joten Nine Dragons toimii pääasiassa kotimarkkinoilla. Kolmasosa tuotannosta menee vientiin.

– Emme kuitenkaan ole huolissamme kuidun katoamisesta pois maasta. Paperinkeräys on kehittynyt viime aikoina voimakkaasti Kiinassa, joten oletamme saavamme kohta jo puolet tarvitsemastamme keräyspaperin raaka-aineesta paikallisesti.

Uusimmat