Toimitusjohtaja Ilkka Hämälä, Metsä Group, ministeri Petri Honkonen ja toimitusjohtaja Pasi Laine, Valmet vihkivät 3D-kuitutuotteet koelaitoksen käyttöön

3D-kuitutuotteen koelaitos on valmis Äänekoskella

”Oli tosi helppoa tehdä päätös lähteä yhteistyökumppaniksi toteuttamaan Metsä Groupin ideaa valmistaa valutekniikalla 3D-kuitutuotteita”, sanoi Valmet-konsernin toimitusjohtaja Pasi Laine koetehtaan käynnistyessä elokuun lopulla Metsän Äänekosken biotuotetehtaan aitojen sisäpuolella.

Metsä Groupin innovaatioyhtiön Metsä Springin ja Valmetin yhteinen koelaitos valmistui tehokkaasti – puolitoista vuotta investointipäätöksestä ensimmäiset kolmikerroksiset, tuotenimeltään Muoto- kuitutuotteet, olivat valmiita. Koelaitoksessa märkä kuituraaka-aine syötetään muotille, puristetaan, kuivataan, leikataan ja pakataan robotilla kuljetuslaatikoihin. Innovaatiossa keskeistä on, että tuote on kolmikerroksinen, jolloin kerroksia pystytään muokkaamaan kutakin loppukäyttöä varten.

”Suomalainen metsä osoittaa tässä hetkessä jälleen voimansa”, sanoi tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen tervehdyssanoissaan. 

”Valmetille on kunnia olla mukana”, sanoi Pasi Laine. 

Metsä Groupin toimitusjohtaja Ilkka Hämälä korosti omassa tervehdyksessään Metsän ja Valmetin yhteistyökykyä ja määrätietoisuutta hanketta suunniteltaessa ja toteutettaessa. Hämälä sanoi investoinnin olevan nyt välivaiheessa, jossa teknologiaa viritetään tavoitteisiinsa ja tuotetta testataan markkinoilla. Jos kuluttajien kiinnostus ja tuotteen toimivuus pystytään laajassa mittakaavassa osoittamaan, Metsä Group harkitsee Ilkka Hämälän mukaan suuremman tuotantolaitoksen rakentamista.

Teksti Leif Lindberg
Kuva Metsä Group

Uusimmat