Äänekoskelle ensimmäiset uudet yrittäjät

Biokaasua, biokomposiitteja, rikkihappoa, tekstiilikuituja sekä tietysti sellua 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa. Tässä on tämän hetkinen näkymä Metsä Fibren Äänekoskelle nousevan biotuotetehtaan tuotetulevaisuuteen.

Kumppanit jalostavat tulevan tehtaan sivuvirtoja. Sellun suhteen omistaja pysyy lestissään.

”Ei pidä lähteä kyntämisestä lentämiseen”, sanoi Metsä Fibren toimitusjohtaja Ilkka Hämälä helmikuussa.

”Projekti etenee hyvää vauhtia”, totesi hanketta johtava Timo Merikallio Metsä Fibrestä.

Merikallion mukaan Äänekoskelle on valikoitunut hyviä toimittajia. Tämän vuoksi koko projektin kotimaisuusaste on yli 70 prosenttia, ja rakentamisen osalta se on reilusti yli 90 prosenttia. Kotimaiset yritykset ovat olleet myös hyvin kilpailukykyisiä, ja myös suomalaiset asennusliikkeet ovat menestyneet tarjouskilpailuissa hyvin.

”Tämä ei voi olla mitään Suomi-sarjaa. Jokainen toimitus on kilpailtu loppuun saakka teknisesti parhaan ratkaisun löytämiseksi”, Merikallio totesi.

Työmaan vahvuus oli helmikuussa noin 750, ja asennusten alettua väkimäärä nousee 2 500 lokakuun tienoilla. Hankinnoista on tehty 70 prosenttia sidotusta rahasta.

Itse rakentaminen toteutetaan Timo Merikallion mukaan tilaajavetoisena osaurakointina. Yhtä isoa koko tehtaan rakentavaa rakennusliikettä ei ole, vaan hankkeessa on tehty toistasataa eri sopimusta 30–40 yrityksen kesken.

Ensimmäiset Metsä Fibren kumppanit tulevalla uudella sellutehtaalla ovat biokaasua valmistava EcoEnergy SF Oy ja biokomposiittia valmistava Aqvacomp Oy.

EcoEnergy aikoo valmistaa 2017 valmistuvassa tehtaassaan muun muassa liikennepolttoaineeksi soveltuvaa biokaasua 20 gigawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 1 800 henkilöauton vuotuista polttoaineen kulutusta.

Aqvacomp tulee valmistamaan puolestaan sellukuitua ja muovia yhdistävää biomateriaalia, jota voidaan käyttää elektroniikka- ja autoteollisuudessa muovin korvaajana.

Metsä Fibre itse arvioi jalostavansa biotuotetehtaansa hajukaasuja rikkihapoksi korvaamaan markkinoilta ostettavaa rikkihappoa. Selluprosessin yhteyteen rakennettava rikkihappotehdas veisi koko tehtaan myös merkittävästi lähemmäs suljettua kemikaalikiertoa.

Teksti: Leif Lindberg

Uusimmat