Koko tuotantokoneisto kasvuinvestointien kohteena

Paperi- ja kartonkimaailmassa on menossa historiallinen muutos. Paperintuotanto laskee ja rahaa tehdään nyt kartongeilla, joita valmistettiin Suomessa viime vuonna 3,7 miljoonaa tonnia. Tästä vientiin meni lähes kaikki, eli 3,6 miljoonaa tonnia, pääasiassa Eurooppaan.

”Näemme, että kartongin kysyntä ­kasvaa globaalisti ja kun puhutaan fossiilittomista pakkausmateriaaleista, kasvu kiihtyy. Tähän me vastaamme ja olemme toimineet näin aiemminkin”, sanoo toimitusjohtaja Mika Joukio Metsä Boardista.

Vuosina 2010–2012 Metsä Board nosti kapasiteettiaan 150 000 vuositonnilla Kyron, Simpeleen ja Äänekosken tehtailla. Ruotsissa olevan Husumin tuotannon kääntäminen paperista kartonkiin oli myös iso evoluutiohyppäys sekä lainerin että taivekartongin osalta.

Parhaillaan Husumissa on käynnissä esiselvitys koskien taivekartongin tuotannon lisäämistä 200 000 tonnilla, eli kartonkia valmistuisi 600 000 tonnia vuodessa.

”Kemin kartonkikoneen osalta olemme jo tehneet päätöksen lisätä vuotuista kapasiteettia 40 000 tonnilla. Pääomistajamme ovat metsänomistajia ja heille on tärkeää, että puu liikkuu metsästä. Sellun ja kemihierteen myötä se tulee kartonkitehtaillemme. Jalostusarvon kasvattaminen on meille tärkeää omistaja-arvon lisäämistä.”

Joukio kertoo, että yhtiön ydintuotteita ovat taivekartonki ja ensikuitulaineri, jotka menevät pääsääntöisesti kuluttajapakkauksiin ja vähittäiskaupan myyntipakkauksiin.

”Koska olemme kuluttajan ytimessä, olen aivan vakuuttunut, että tuotteemme ovat juuri oikeita ja ne myös sopivat meille. Korona-aikana ruoka-, elintarvike- ja lääkepakkaaminen on vetänyt hyvin, kun taas graafisten ja ylellisyystuotteiden kysyntä on vähentynyt. Käytännössä puolet taivekartongistamme menee ruokabisnekseen, joten pidän valintaamme aivan oikeana.”

Yhtiö toimii ensikuidun parissa, eikä haikaile kiertokuidun perään.

”Tuoteturvallisuus ja tuotehygienia ovat isossa asemassa raaka-ainevalinnoissamme. Erinomaisen tärkeä osa tätä on yhteytemme kuiduttavaan teollisuuteen. Meillä on huipputason kuituosaamista sekä omaa sellu- ja kemihierretuotantoa ja hyödynnämme myös Metsä Fibren selluntuotantoa.”

”Kuitupakkaukset ovat Euroopan kierrätetyin pakkausmateriaali, ja teemme töitä kierrätysasteen edelleen parantamiseksi yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Samoin parannamme koko ajan kierto­taloutta esimerkiksi tuotannon veden käytössä.”

Metsä Fibren Kemin uuden biotuotetehtaan rakentamisen yhteydessä Metsä Board ostaa nykyisessä sellutehtaassa olevan toisen tuotantolinjan, eli valkaisemattoman sellun tuotantolinjan. Tämä massa käytetään lainerin pohjamassana.

”Metsä Fibre valmistaa sen meille nyt. Myöhemmin Metsä Fibre modernisoi sellulinjan, ja me ostamme sen siltä. Tämä linja jää vanhaan tehtaaseen ja hyödyntää uuden, tulevan ison biotuotetehtaan resursseja. Nykyisen lainerikoneemme modernisointi on osa tätä pakettia.”

Teksti Leif Lindberg
Kuva Metsä Board

Uusimmat