Kierrätysstrategia kulminoituu Lavazza-yhteistyössä

Yksi maailman johtavista paahtimoista, italialainen Lavazza Group ja sen juoma-automaattibrändien liiketoimintaryhmä Lavazza Professional ottaa käyttöön Kotkamillsin valmistaman, helposti kierrätettävän ja biohajoavan kuppikartongin uudenlaisissa Klix Eco Cup -juoma-automaattiensa kupeissa.

Lavazza aikoo vähentää sekä muovijätettä että juomakuppien joutumista kaatopaikoille.

”Yhteinen tavoitteemme on kierrättämisen tuntuva lisääminen”, sanoo Kotkamillsin toimitusjohtaja Markku Hämäläinen.

”Kotkamills on merkittävässä muutospisteessä, kun tällaiset isot toimijat hyväksyvät tuotteemme. Heillä on käytössään isot resurssit testausohjelmiinsa ja kun ne on käyty läpi, tuote on varmasti hyvä.”

Kotkamills kertoo, että samana päivänä Lavazzan julkistuksen kanssa tehdas sai kymmenkunta uutta testipyyntöä maailmalta. Lisää julkistuksia on tulossa kevään aikana.

Markku Hämäläinen sanoo Kotkamillsin tavoitteiden tien olleen tähän hetkeen pitkä.

”Kartonkikoneemme lähti käyntiin yli kolme vuotta sitten, ja luulimme silloin, että tuotteen hyväksymisprosesseihin kuluisi vain parisen vuotta. Toisin kävi.”

Hyväksymisprosesseja hidasti omalta osaltaan kupintekijöistä oleva huutava pula.

”Kuppikoneet ovat täyteen buukattuja. Monet asiakkaistamme ovat kertoneet, etteivät he ehdi testata, koska ovat myöhässä toimituksissaan. Pahvimukien käyttö on lisääntynyt selvästi, eikä valmistuskapasiteetin lisäys vastaa kysyntää.”

Lavazza kertoo haluavansa lisätä kierrätettävyyttä, mikä sopii erinomaisesti Kotkamillsille. Tehtaan mukaan tässä lähtökohdassa toteutuu heidän strategiansa painottaa ja kehittää juuri kierrätettäviä lopputuotteita. Näiden brändeinä ovat markkinoilla tällä hetkellä Aegle- ja Isla-kartongit.

Kotkamillsin elintarvikekartonkien suojausominaisuus perustuu vesipohjaiseen dispersiokäsittelyyn, jolloin erillistä polyetyleenipäällystystä ei tarvita. Siksi kuppeja ei tarvitse käsitellä kierrätyslaitoksissa, vaan ne voidaan kierrättää normaalin jätepaperin mukana. Korkealaatuinen sellukuitu saadaan kuitumarkkinoille takaisin.

Kuluttajamarkkinointiansa ja ympäristöviestintäänsä vahvistamaan Kotkamills on tehnyt yhteistyösopimuksen Englannin valioliigassa pelaavan Norwich City FC:n kanssa.

Joukkueen suomalaisen huippupelaaja Teemu Pukin mukana Kotkamills tukee seuraa sen ilmoitettua korvaavansa ensi kauden alusta lähtien kertakäyttöiset muovikupit ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla. Kotkamillsin mukaan Isossa-Britanniassa keskustellaan aktiivisesti kertakäyttömuovin määrää vähentävistä säädöksistä ja rajoituksista.

Kotkamillsin asiakasympäristön aktiivisuuden vuoksi tehtaalla pohditaan parhaillaan, pitäisikö barrier-kemikaalien valmistus ottaa omiin käsiin. Tällä hetkellä ne ostetaan valmiina tuotteina.

”Koska olemme strategisesti iso käyttäjä, oikea tapa olisi valmistaa kemikaalit tehtaallamme. Joko teemme ne itse tai kumppanimme tekee ne. Alustavat keskustelut ovat jo alkaneet toimittajien kanssa”, Hämäläinen toteaa.

Teksti ja kuva Leif Lindberg

Uusimmat