Haluaako EU kieltää direktiivillä kartonki-innovaatiot?

”Kun EU pyrkii vastaamaan kertakäyttökulttuurin ympäristöhaasteisiin, niin saadun ennakkotiedon ja julkisuudessa olleiden näkemysten mukaan näyttää siltä, että SUP:n mukana kiellettäisiin käytännössä kaikki jo olemassa olevat ratkaisut, eli eri tavoin ympäristöä säästävät dispersiopäällystetyt ja pinnoitetut muovittomat kartongit sekä kupit. Mikäli näin olisi, EU:lle ei näytä riittävän alan tehdyt innovaatiot, vaan se haluaa käyttää muovia entiseen tapaan”, sanoo Markku Hämäläinen, Kotkamillsin toimitusjohtaja.

Kartongista voidaan tehdä monenlaisia pakkauksia, joissa on myös muovia. Jos EU haluaa vähentää pakkauksiin käytetyn muovin määrää, mikä on hyvä asia, niin EU:n voisi tuottaa kannustimia myös täysin muovittomien innovaatioiden kehittämiseen. Uusia käyttökohteita tulee koko ajan lisää.

Kotkamillsin oman tuotekehityksen elintarvikekuppi on valmis, ja nyt siihen on kehitetty myös kartonkinen kansi korvaamaan muovikantta. Kahvi pysyy kupin sisällä, ja koska pillikin on kartonkia, niin paketti on kasassa.

”Meillä on todellista näyttöä siitä, että kartonkimme on oikeasti muoviton ja säästää ympäristöä. Jos EU ei tunnista kartonkimme muovittomuutta, ­asiakkaamme tuskin maksavat siitä muovia sisältäviä kartonkeja korkeampaa hintaa. EU:lla on tässä mielestäni tuhannen taalan paikka auttaa kehitystä eteenpäin, eikä pysäyttää sitä”, Hämäläinen sanoo.

Kotkamills sanoo viime vuoden olleen ennätyksellisen. Vuosi oli hyvä ilman ­kuppikartonkiakin, jonka isot kehityspanokset verottivat tulosta. Laminaattipaperit tekivät ennätystuloksen ja myös sahatavara kävi kaupaksi.
Markku Hämäläisen mukaan kartonkien kysyntä on edelleen niin kovaa, että Kotkamills on ongelmissa löytää lisäkapasiteettia.

”Olemme avanneet taivekartonkimme markkinointia varten toimipisteen Atlantassa Yhdysvalloissa. Siellä keskitymme kuppikartonkiin. Koputtelemme taivekartonkien käyttäjien ovia ja tarjoamme Kotkamillsiä kakkosvaihtoehdoksi taivekartonkien valmistajana. Kupissa itsessään on tällä hetkellä menossa vaihesiirto. Korona sotki hyvin liikkeelle lähtenyttä markkinaa, mutta nyt tämäkin puoli on virkistynyt alkuvuoden aikana. Viime vuoden sukellus on elpynyt.”

”Teemme aika vähän luksustuotteisiin menevää GC1-taivekartonkia, mutta tavallisen taivekartongin kasvu on ollut todella valtavaa. Samalla olemme olleet aivan uudessa tilanteessa: tähän saakka tilaus kuin tilaus on mahtunut heti koneeseen, mutta nyt 400 000 vuositonnin ison kartonkikoneen ajo-ohjelmien hallitseminen tilausruuhkassa on todella vaativaa.”

Kotkamillsin ostoaikeensa loppuvuonna ilmoittanut itävaltalainen Mayr-Melnhof Karton on hiljattain ilmoittanut ostavansa International ­Paperilta Puolassa sijaitsevan Werk Kwidzynin paperi- ja kartonkitehtaan. Molemmista kaupoista annetaan kilpailupäätökset tämän vuoden aikana: Kotkamillsin osalta alkuvuodesta ja Kwidzynistä tämän jälkeen.

”Kotkamillsin kannalta hankinta olisi loistava. Itävaltalaiskonserni on tähän asti tehnyt taivekartonkia pienillä kartonkikoneilla 100 000 tonnia vuodessa. Puolassa Kwidzynin taivekartonkikoneen vuosi­kapasiteetti on jo 250 000 tonnia. Tämän lisäksi Puolassa on kaksi hienopaperi­konetta ja yksi vanha sanomalehtipaperikone, joka tekee paperipussipaperia. Mielestäni tämä kauppa on taas yksi osoitus siitä, että liittyminen Mayr-Melnhof-ryhmään on aivan erinomainen asia Kotkamillsille”, Hämäläinen sanoo.

Teksti Leif Lindberg
Kuva Kotkamills

Uusimmat