Junnikkalan sahan linjasto Oulussa.

Ouluun valmistuu supertehokas suursaha 

 Junnikkala Oy rakentaa Ouluun ”maan tehokkaimman sahan”, jossa hyödynnetään alan viimeisintä teknologiaa. 

”Sahatekniikka menee koko ajan lujaa vauhtia eteenpäin, joten onhan tämä saha taas teknologisesti edistyksellisempi kuin aiemmin tehdyt tämän luokan sahat. Väitän, että Suomen mittakaavassa se tulee olemaan tehokkain sahalaitos”, sanoo Kalle Junnikkala Junnikkala-konsernin Ouluun rakenteilla olevan suursahan valmistumisen loppumetreillä.  

”Sana moderni ei vielä lämmitä. Siksi me puhumme tehokkuudesta, jollaisena se tulee vastaamaan tavoitteitamme. Vahvistamme kilpailukykyämme. Samalla uskomme, että sahateollisuutta ja koko mekaanista metsäteollisuutta tarvitaan jatkossakin kemiallisen metsäteollisuuden kasvun rinnalla. Olemme selkäranka täällä Oulussa ja Kemissä käynnissä olevien isojen puunjalostusinvestointien rinnalla.”  

Kalajoella syntynyt Junnikkala Oy on siirtynyt jo kuuden vuosikymmenen ajan sukupolvelta toiselle. Nyt perheyritystä on viemässä toinen sukupolvi toimitusjohtajana Kalle Junnikkala ja myyntijohtajana Veli-Matti Junnikkala. Konsernilla on Kalajoen sahan lisäksi saha Oulaisissa ja kohta uusi suursaha Oulussa, jossa laiteasennukset ovat loppusuoralla. 

Oulun vientisahan investointikustannus on noin 80 miljoonaa euroa. Se tulee kaksinkertaistamaan Junnikkalan liikevaihdon lähes 300 miljoonaan euroon, kun sahauskapasiteetti kasvaa 350 000 kuutiosta 750 000 kuutioon vuodessa. 

Junnikkala Oy:n liiketoimintastrategiaa uusi Oulun saha muuttaa siinä, että kapasiteetista isompi osa on sahatavaraa.  

”Olemme tähän asti jalostaneet noin kaksikymmentä prosenttia kapasiteetista lähinnä kotimaahan talotehtaille ja teollisuudelle. Nyt painopiste siirtyy toistaiseksi sahatavaraan. Se, mitä tuotteita ja millaiselle asiakaskunnalle me sahaamme tai millainen on puun hankintamme, säilyvät hyvin entisenlaisina. Kilpailutekijämme on luja mäntyraaka-aine eli hyvä puun laatu. Siellä olemme ja kasvatamme rooliamme. Teemme Junnikkalan brändiä myös Oulussa”, sanoo Kalle Junnikkala. 

”Olemme panostaneet paljon huipputeknologialla toimivan laitoksen henkilöstön rekrytointiin ja koulutukseen. Tuotannossa on noin kolmekymmentä operaattoria kunnossapito mukaan lukien. Saimme uusiin tehtäviin yli 300 hakijaa. Valikoitujen henkilöiden koulutus loppui lokakuussa ja nyt uusi henkilöstö on siirtynyt työsuhteeseen ja samalla laitotoimittajien koulutukseen. Alkuvuodesta 2024 sahalta pitää lähteä asiakastoimituksia.” 

Pohjoisen länsirannikon sahaajana Junnikkala Oy kasvaa nyt kattamaan koko Perämeren rannan.  

”Pohjois-Suomeenkin on tullut  lisää sahauskapasiteettia, mutta uskon, että raaka-ainetta riittää meille kaikille, ja toisaalta puutuotteiden kysyntä kasvaa tasaisesti kaiken aikaa. Uskaltaisin asemoida meidät läntisen Pohjois-Suomen mekaanisen metsä­teollisuuden kilpailukykyisimmäksi toimijaksi, sillä Oulun laitoksesta tulee niin tehokas”, Kalle Junnikkala sanoo. 

”Sahamme ovat hyvin kilpailukykyisiä myös puun hankinnassa. Sijainti-ikkunamme lisää kilpailukykyämme, sillä myös kemiallinen metsäteollisuus kehittyy toiminta-alueellamme. Kaikki metsäteollisuuden suurkonsernit toimivat sahojemme lähietäisyydellä, suuret selluinvestoinnit mukaan lukien.” 

Huipputeknologiaa huippuosaajilta 

”Veisto toimittaa Oulun sahalle kolmen sahayksikön sahalinjan. Optiona on lisäksi DX-sahausyksikkö, jonka toivomme vielä kehittyvän tulevaisuudessa, jolloin pääsemme entistä nopeampiin sahausnopeuksiin ja ohuempiin terävahvuuksiin. Kaikki mittausteknologia on keskitetty Finnokselle röntgenmittauksista kappalemittauksiin. Nordautomation toimittaa tukin lajittelun vastaanotosta lokerikkoihin, ja Jartek Invest koko kuiva- ja kappalelajittelun sekä paketoinnin automaatioineen. Sahamme on iso kokonaisuus, jolloin on luotettava myös isoihin toimijoihin. Toki sahan syötön tekee Jack-Steel, joka on vähän uudempi toimija markkinoilla, mutta he ovat lähellä meitä Kalajoella ja heillä on näyttöä viimeaikaisissa sahainvestoinneissa Suomessa. Valutec tekee kolme jatkuvatoimista kanavakuivaamoa, joilla kuivataan koko tuotanto. Toimitus on uniikki, sillä tämän tapaista kuivaamoa ei ole aiemmin toimitettu. Sahan koko toiminnanohjauksen metsästä valmiiseen tuotepakettin hoitaa Trimble”, kertoo Kalle Junnikkala. 

MITÄ? Junnikkala Oy:n Oulun saha tulee työllistämään 35 henkilöä, mikä kasvattaa Junnikkalan kolmen sahan kokonais-henkilöstön määrän hieman yli 200:aan. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna  
141 miljoonaa euroa, ja liikevaihtotavoite Oulun jälkeen yli 250 miljoonaa.  
 
MIKSI? Uusi tehokas saha vahvistaa Junnikkala-konsernin kilpailukykyä ja samalla koko Suomen sahateollisuutta ja mekaanista metsäteollisuutta. 

Uusimmat