Fazer ja TAMK: Kiertotaloutta kaurankuoripussiin

Uudenlaisen pussin materiaalista noin viidesosa on jauhojen valmistuksessa kauramyllyssä sivutuotteena syntyvää kauran kuorta ja loppu on puuperäistä kuitua.

”Sellukuidut antavat pussille lujan verkostorakenteen, ja kauran tuotannossa sivutuotteena syntyvä kaurankuori antaa tuotteelle sen omaleimaisen ja mielenkiintoisen ulkonäön”, kertovat TAMKin Herää Pahvi! -projektista vastanneet Ulla Häggblom ja Päivi Viitaharju.

Pussin materiaali on teollisesti käy­tettynä riittävän kestävää, joten sen lu­juus­ominaisuudet ovat hyvät. Kaurainen ­paperipussi on myös täysin luonnonmukainen tuote. Pussin voi pistää ­kompostiin, biojätteeseen tai kartonki­keräykseen.

Fazer ei aikaillut

”Pakkaukset puhuttavat suomalaisia, ja erityisesti kierrätettävyys askarruttaa. Kuluttajat analysoivat tuotteen kokonaisuutta aivan uudella tavalla, eikä pak­kausmateriaali ole enää sivuseikka”, ­kertoo Fazer Leipomoiden pakkaus­kehityspäällikkö Piia Soininen-Tengvall.

Fazer sanoo pitäneensä kaurankuoripussin valmistamista aluksi lähes mahdottomana. Tehtävä nähtiin haastavana, koska tuotteen pitää säilyä tuoreena ja olla turvallinen. Pussin pitää olla myös vesihöyrytiivis, jotta se suojaa leipää kovettumiselta.

”Lopulta 11 eri kehitysversiosta löytyi sopiva. Kyseessä oli todellinen työvoitto ja läpimurron hetki, kun saimme riippumattoman laboratorion testitulokset ­kaurankuoripaperin elintarvikekelpoisuudesta”, Soininen-Tengvall iloitsee.

Herää Pahvi!

TAMKissa ja sen biotekniikan tutkinto-ohjelmassa käynnistettiin pari vuotta sitten Herää Pahvi! -hanke, jossa kehitettiin elintarviketeollisuuden sivuvirroista uudenlaisia pakkaustuotteita. Hanke päättyi viime vuoden lopulla.

”Satoja laboratorioarkkeja on väännetty opiskelijavoimin käyttämällä kauraa, ohraa, vehnää, mäskiä ja muita materiaaleja eri pitoisuuksina sellun joukossa. Kävimme jo vuosia sitten näyttämässä arkkikansioitamme metsäteollisuusyrityksissä ja utelemassa yhteistyöhalukkuutta kehittää uudenlaisia kiertotaloutta edistäviä pakkausratkaisuja”, Ulla Häggblom muistelee.

”Kaurankuoripakkaus alkoi konkreettisesti kiinnostaa vasta, kun olimme tehneet Tervakosken pilottikoneella yli neljä kilometriä rullapaperia, josta Peltolan Pussi valmisti sekä painatti hyvänlaatuiset ja tyylikkäät patonkipussit. Toista tuhatta pussia jaettiin yhteistyökumppaneillemme. Myös Fazer kiinnostui tuotteesta, ja loppu onkin historiaa.”

Herää Pahvi! -hanke oli yhteishanke, jossa TAMK vastasi ­kuitu-­ ja pakkausosaamisesta sekä tarinankerronnasta, ja Design Forum Finland hankkeen visuaalisesta ilmeestä ja brändäyksestä.

Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoiden tehtävänä oli muun muassa pakkausten säilyvyyttä parantavien antioksidatiivisten sekä antimikrobisten ominaisuuksien selvittäminen ja testaus.

Teksti Leif Lindberg
Kuva TAMK

Uusimmat