Uusi teollisuusvaihteiden tehdas Jyväskylään

”Investointi tehdään kahdessa vaiheessa. Ensi vuonna uudessa tehtaassa uusitaan täysin teollisuusvaihteiden sisäosien valmistus alusta loppuun. Vuotta myöhemmin myös loppu Jyväskylän Rautpohjassa olevasta vanhasta tehtaasta muuttaa perässä”, kertoo DBSantasalon Euroopan ja Afrikan divisioonajohtaja Jonas Heinonen.

DBSantasalo on erikoistunut Suomessa teollisuusvaihteiden valmistukseen, kun taas vastaavan kokoinen Englannissa oleva tehdas palvelee puolustusvälinemarkkinaa. Konsernilla on tehdas myös Kiinassa sekä huoltoliiketoimintaan varaosia ja komponentteja kolmansien osapuolten laitteisiin valmistava tehdas Kanadassa. Seuraavaksi myös Kiinassa tuotantoa laajennetaan ja Kanadassa lisätään konekantaa. Suomen investointi on konsernin mittavin, ja Jyväskylän uusi tehdas uudistaa DBSantasalon palvelutarjontaa.

”Vuosien varrella kehittynyt vahvuutemme on se, miten tehdä kannattavaksi yksittäiskappaleitten valmistus. Räätälöimme asiakkaillemme erikoisvaihteita heidän tarpeisiinsa. Toki toimitamme myös standardivaihteita, mutta pakettina yhdessä muun tuotantomme mukana. Keskitymme siihen, missä olemme hyviä”, Heinonen sanoo.

Yhtiö tuottaa Jyväskylästä asiakkaille myös vaihteiden kunnon etävalvontaa ympäri maailmaa.

”Järjestelmämme mittaa vaihteen öljyyn syntyviä partikkeleita, joista pystymme määrittämään vaihteen huoltotarpeita kuukausien päähän. Olemme tehneet tätä jo 15 vuoden ajan.”

Jyväskylään nousevan uuden tehtaan fokus on kasvattaa huoltoliiketoimintaa uusilla palveluilla, mutta erityistä huomiota kiinnitetään toimitusaikojen lyhentämiseen. DBSantasalon mukaan tavoite korreloi myös koko konsernin strategian kanssa. Uuslaitetuotannon suhteellinen osuus liikevaihdosta pyritään säilyttämään tasollaan, vaikka jälkimarkkinan ja puolustusvälinemarkkinan liikevaihto kasvaa.

”Lyhennämme toimitusaikoja parantamalla omaa suorituskykyämme. Huoltopalveluidemme tavoitteena ovat markkinoiden lyhyimmät toimitusajat”, sanoo DBSantasalo Finlandin toimitusjohtaja Pekka Leskinen.

Tähän yhtiöllä on selkeä polku.

”Uuslaitepuolella riittävän iso kapasiteettimme mahdollistaa innovatiivisten ratkaisujen suunnittelun ja räätälöinnin asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin. Toisaalta olemme sopivan kokoinen, jotta pienetkin asiakashaasteet kiinnostavat meitä. DBSantasaloa suuremmilla toimijoilla ei ole aina mielenkiintoa toimia näin.”

Nykyisen bränditietoisen David Brown ­Santasalon suomalainen alkuhistoria juontaa juurensa vuoteen 1887: Sauerwald, Valmet Power Transmission, Santasalo Gears, Metso Drives, Moventas, Santasalo Geared for Industry ja sitten David Brown Santasalo vuonna 2016. Investointi Suomeen kertoo Jonas Heinosen mukaan siitä, että omistaja luottaa suomalaiseen osaamiseen ja täällä tehtyyn tuoteportfolion sekä palveluiden kehitystyöhön. Yrityksen kassavirta ja kannattavuus ovat parantuneet neljä vuotta peräkkäin.

David Brown Santasalo -konserni
  • pääkonttori Huddersfieldissa Englannissa
  • yli 1 000 työntekijää, huoltokeskuksia maailmanlaajuisesti 29
  • liikevaihto 200 miljoonaa euroa vuodessa. Siitä 23 prosenttia on uustuotantoa, 61 prosenttia teollisuusvaihteiden jälkimarkkinointia ja 16 prosenttia puolustusvälinealan vaihteita
  • yrityksen voimansiirron palveluvalikoima kattaa lähes kaikki teolliset tarpeet metsäteollisuudesta puolustusvälineteollisuuteen
  • Suomessa liikevaihtoa DBSantasalo tekee hieman yli 50 miljoonaa euroa vuodessa. Tuotannosta 80 prosenttia menee vientiin joko suoraan tai kumppaniyritysten mukana. Loput 20 prosenttia jää Suomeen

Teksti ja kuva Leif Lindberg

Uusimmat