Miika Hämäläinen hymyilee ja katsoo kohti kameraa kartonkikuppeja valmistavan koneen vierellä.

Muovittomia ja kierrätettäviä kartonkikuppeja yrityksille

”Seurasin innolla isäni Markku Hämäläisen projektia Kotkamills Oy:ssä Kotkassa 2010-luvulla. Tämän projektin kantavana ideana oli innovatiivinen, muoviton dispersiopäällystetty kuppikartonki. Sivusta seuranneena huomasin, että kuppien loppukäyttäjät halusivat jo tuolloin ympäristöystävällisiä tuotteita. Hidasteena oli vain, että markkinoilta puuttui kupin tekijöitä. Myöhemmin tartuin hetkeen ja perustin parin ystäväni kanssa Cupbion. Kantavana ajatuksenamme oli, että käytämme raaka-aineena pelkästään muovitonta kartonkia. Olemme Ruotsinpyhtäällä, koska halusimme olla lähellä raaka-ainetoimittajaa sekä asiakkaita”, kertoo Cupbio Oy:n toimitusjohtaja Miika Hämäläinen.

Miika Hämäläinen on kotoisin Pyhtäältä. Hän aloitti insinööriopinnot Otaniemessä pääaineenaan puunjalostus, mutta päätyi myöhemmin ekonometrian ja taloustieteiden pariin. Muhimaan jäänyt ajatus kartongin hyödyntämisestä näki päivänvalon lokakuussa 2020, kun yritys perustettiin Strömforsin ruukkialueelle.

Cupbio valmistaa muovittomia ja kierrätettäviä kertakäyttökuppeja ja -tuoppeja. Cupbiot ovat ensisijaisesti brändättäviä kuppeja, mikä mahdollistaa asiakkaan brändin yhdistämisen vastuullisuudesta kertovaan kuppiin, koska ihmisten ympäristötietoisuuden lisäännyttyä ekologisille kupeille on suurta kysyntää. 

”Saimme hiljattain muovittomuudesta viestivän Flustix-sertifikaatin tuotteillemme. Cupbioiden myynti onkin käynnistynyt vauhdikkaasti niin Suomessa kuin Euroopassakin. Tällä hetkellä tuotteita valmistetaan neljällä kuppikoneella ja tulossa on kaksi kuppikonetta lisää”, kertoo Miika Hämäläinen.  

Cupbion kaikki tuotannon vaiheet, eli kartonkirullan leikkaus, painatus, stanssaus, kupin teko ja pakkaus tehdään omassa hallissa. Näin pystytään varmistumaan koko tuotantoprosessin laadusta aina raaka-aineen hankinnasta asiakkaalle lähtevään valmiiseen tuotteeseen saakka. Parhaillaan yritys tekee laskentaa hiilijalanjälkensä pienentämiseksi tavoitteenaan olla hiilineutraali vuoden 2025 loppuun mennessä.

”Liiketoimintamme perusajatuksena on olla ketterä ja joustava. Teemme kuppeja kaikenkokoisille asiakkaille. Suuret ketjut tai esimerkiksi tapahtumajärjestäjät ovat löytäneet meidät luotettavana ja laadukkaana toimittajana erilaisiin tarpeisiinsa”, kertoo Miika Hämäläinen. 

Ekologisuus on noussut tapahtumien alkoholitarjonnan kohdalla merkittäväksi teemaksi. Ympäristöystävälliset kerta­käyttöastiat ovat herättäneet kiinnostusta, ja näyttää sille, että tuleva vuosi kasvattaa korvaavaa kysyntää muovisille kertakäyttötuopeille.

Teksti ja kuva: Leif Lindberg

Uusimmat