Chemigaten toimitusjohtaja Tom Schauman istuu sohvalla

Koronan ja sodan jaloista vakaammalle liiketoimintapohjalle

Berner Oy osti viime vuonna enemmistöosuuden Chemigate Oy:stä ja samanaikaisesti Chemigate sopi Anoran kanssa, että tämä myy kaiken Koskenkorvan tehtaalla valmistettavan, tekniseen käyttöön menevän ohratärkkelyksen. Koskenkorvan tehdas on Pohjoismaiden suurin tärkkelystehdas ja maailman ainoa ohratärkkelyksen tuottaja.

Bernerin tärkein liiketoiminta-alue Chemigaten kannalta on teollisuus. Berner myy erilaisia teollisuuden kemikaaleja paperi-, kartonki- ja selluteollisuudelle, joka on myös Chemigaten pääasiallinen asiakaskumppani. 

”Berner Oy näki Chemigaten potentiaalin, mutta he halusivat vielä entisestään vahvistaa raaka-ainesaatavuutta ja toimitusvarmuutta. Tuoteportfolio on kuitenkin hajanainen eikä varsin suuri, joten Chemigate sopi hyvin tähän joukkoon paperiteollisuudelle tuotteita tarjoavana isona yksittäisenä yrityksenä. Chemigate avasi Bernerille teollisen portin metsäteollisuuteen”, sanoo Chemigaten toimitusjohtaja Tom Schauman.

Parhaillaan monialayhtiö Berner Oy on vahvassa kasvussa, ja yrityskaupoissaan se on keskittynyt muun muassa biopohjaisiin raaka-aineisiin. Viime vuonna konsernin investoinnit olivat noin 65 miljoonaa euroa.

Yksi Bernerin yrityshankinnoista sijoittui viljelijätontille. Berner hankki viljakauppatalon Avenan, minkä myötä Chemigate vahvistaa Bernerin jalanjälkeä metsäteollisuuden ohella myös viljelijän puolella. Viljelijän Avena Bernerissä nähdään viljelijät yhteistyökumppaneina ja asiakkaina, mutta samanaikaisesti kyse on myös Chemigaten raaka-ainetoimittajista. 

”On syntynyt synergiaketju. Viljelijän Avena Berner sekä diili Anoran Koskenkorvan tehtaan kanssa vahvistavat Chemigaten raaka-ainesaatavuutta ja toimitusvarmuutta, koska koronan ja Venäjän käymän sodan vuoksi tilanne kehittyi erittäin haasteelliseksi. Chemigaten oli pakko ryhtyä pohtimaan tilannetta uudelleen, joten se jatkoi taaksepäin integroitumistaan hankkimalla enemmistöosuuden Finnamyl­-konsernista, johon kuuluvat Finnamyl Oy ja Lapuan Peruna Oy. Finnamyl on Suomen suurin perunan tärkkelyksen toimittaja. Olemme olleet Finnamylin suurin asiakas, mutta nyt me halusimme vahvistaa asemaamme hankkimalla myös määräysaseman. Omistajina on edelleen myös suuri osa viljelijöitä”, kertoo Tom Schauman.  

”Juuri nyt olemme integroimassa Finnamyliä ja Lapuan Perunaa omiin toimintoihimme. Järjestelyt vaativat paljon työtä, mutta aivan ykkösprioriteetti on todistaa tärkkelysperunan viljelijöille, että Chemigate on luotettava kumppani. Koska markkina muuttui kokonaan, mekin rakennamme kestävämpää kumppanuutta sekä Anoran että Finnamylin kanssa.” 

”Uusien yritysjärjestelyjen jälkeen olemme entistä läheisemmässä yhteydessä asiakkaisiimme. En muista, että toimitusvarmuudesta olisi puhuttu koko 2000-luvulla niin paljon kuin tänä vuonna. Parin vuoden ajan raaka-ainemarkkinamme ovat olleet mullin mallin ja asiakkaat ovat olleet ymmällään, mihin talous on menossa. Nyt suunnittelemme yhdessä asiakkaiden kanssa, mitä päätöksiä on tehtävä, ja integraatiot on vietävä loppuun”, sanoo Chemigaten toimitusjohtaja Tom Schauman. 

Parhaillaan Chemigatessä viimeistellään kuuden miljoonan euron investointia polysakkaridien jatkojalostukseen Kaipiaisissa. Kyseessä on glukaani, joka on erilainen polysakkaridi kuin tärkkelys. Tuotantolinja käynnistyy marraskuussa ja projekti on aikataulussaan.

Teksti ja kuva Leif Lindberg

Uusimmat