”BIM Kemi kehittää, kehittyy ja menestyy”

”BIM Kemi kehittää, kehittyy ja menestyy”

Tuotekehitykseensä vahvasti panostava BIM Kemi AB on tuottanut paljon teknisen paperikemian läpimurtoteknologiaa sekä innovaatioita.

– Olemme hyvin tutkimusintensiivinen yritys. Yli kymmenen prosenttia liikevaihdostamme investoidaan tuotekehitykseen. Määrä lähentelee lääketeollisuuden lukuja. Tästä on myös seurannut, että olemme pystyneet tuottamaan monta läpimurtoteknologiaa sekä uusia innovaatioita työskentelemällä hyvässä yhteistyössä asiakkaittemme, muun muassa UPM:n, Stora Enson ja Holmenin kanssa, kertoo yrittäjä, BIM Kemi AB:n omistaja ja perustaja Peter Wållberg.

Paperi ja Puu -lehti tapasi tämän omaehtoisia latujaan kulkevan, jo toisessa  sukupolvessa kehittyvän perheyrityksen edustajia alkukesän SPCI-näyttelyssä Tukholmassa.

Yritystä ei löytynyt itse näyttelystä – omintakeiseen tyyliinsä BIM Kemi oli kutsunut partnereitaan ja asiakkaitaan hotellin kattoterassille lounaalle.

Peter Wållberg perusti yrityksensä vuonna 1973. BIM Kemin liiketoiminta kohdentuu yksinomaan paperi- ja selluteollisuuteen, jolle pyritään tuottamaan teknisiä paperikemian ratkaisuja asiakkaan kulloisiinkin ongelmiin sellun keiton tehostamisesta aina pakkausten barrier-ominaisuuksien parantamiseen.

Skaala on laaja sellulinjojen ja paperikoneiden ajettavuuden parantamisesta ja lopputuotteen laadun kehittämisestä aina jalostajan tuotekehitykseen saakka.

– Tuotteita ja sovellusratkaisuja BIM Kemillä on paljon. Sellukemioista alkaen ovat entsyymit, keiton apukemiat, pihkanhallinta laajasti, prosessien epäorgaanisten sekä orgaanisten kasaumien torjunta. Paperipuolella vesien käsittelyt, säilönnät ja fiksaukset. Sekä lopputuotteen ominaisuuksien parantamiseen jatkojalostuksessa ja myös elintarvikepakkauksiin liittyvissä ongelmissa tarvittavat kemiat, listaa BIM Finland Oy:n toimitusjohtaja Janne Aaltio.

Perheyrityksille ominaisesti BIM Kemi AB uskoo pitkäjänteisyyteen ja osaamisen kohdentamiseen. Tämä näkyy yrityksen tavassa toimia asiakasympäristössä.

Tuotekehityskohteet haetaan asiakasympäristöstä kumppanuuspohjalta ja paras mahdollinen tietotaito tutkimuslaitoksista ja yliopistoista. Tulostakin on syntynyt. BIM Kemi on kerännyt kolmekymmentä vuotta kestäneen toimintansa aikana lähes kaikki arvostetuimmat yrittäjäpalkinnot Ruotsissa.

Lisäksi yritys on ollut monta kertaa Euroopan 500:n nopeimmin kasvaneen yrityksen listalla.

– Kun metsäteollisuus keskittää toimiaan perusosaamiseensa ja vähentää perusliiketoiminnan ulkopuolisia resursseja, seuraamme tiiviisti löytyisikö meille tästä kehityksestä omaan palveluumme sopivaa osaa. Jos löytyy, pyrimme täyttämään asiakkaalla syntyneen tyhjän tilan nopeasti, Peter Wållberg sanoo.

Hänen mukaansa BIM toimi markkinalla, jossa volyymit ovat pieniä, mutta jossa oikea teknologia kompensoi volyymien puutteen.

– Jos suuret toimijat kopioivat meitä, keksimme jotain muuta. Erikois-kemikaalien niche-markkina on pakottanut meidät kehittämään koko ajan uutta osaamista.

BIM Kemi AB:llä on kuusi tuotantolaitosta Ruotsissa, Norjassa, Englannissa, Etelä-Afrikassa sekä kaksikin tehdasta Suomessa, kun Cellkem ostettiin vuonna 1995.

Yrityksen palveluksessa on maailmanlaajuisesti noin 200 henkilöä.

BIM Finland Oy:n toimipaikka on Kouvolassa.

Uusimmat