Bellmer – kasvua maailmalla

”Bellmerillä on vakaa perusta, mutta aina on oltava valppaana, mitä tulevaisuus tuo tullessaan”, sanoo Martin Kollmar, saksalaisen paperikoneteknologiaa toimittavan ja kehittävän Gebr. Bellmer GmbH:n toimitusjohtaja. Saksalaiskonserni täyttää tänä vuonna 175 vuotta.

Bellmer nousi otsikoihin Suomessa vuonna 2013, jolloin se osti Vaahto Group -konsernin paperikoneiden valmistukseen liittyvät toiminnot. Operaation myötä Bellmer sai vahvan aseman Kiinan ja Venäjän markkinoilla, joissa Vaahdolla oli olemassa vankka asiakaspohja erityisesti perälaatikoiden toimittajana.

Vaahdon kehittämä paperikoneteknologia nousi myös koko konsernissa suureen rooliin. Tällä hetkellä Bellmer Vaahto Paper Machinery Oy vastaa Bellmerissä perälaatikoiden ja koko viiraosan tuotehallinnasta ja -kehityksestä toimitusjohtajanaan Jyrki Strengell.

Valtaosa haponkestävästä ja ruostumattomasta teräksestä tehtävistä komponenteista valmistetaan Suomessa.

Esitellessään Bellmerin toimintaa toimitusjohtaja Kollmar puhuu Saksa-Suomi-osaamisesta yrityksen toiminnan selkärankana.

”Bellmerissä yhdistyy suomalainen korkeatasoinen paperikoneteknologia ja saksalainen järjestelmällinen liikkeenjohdon kulttuuri”, sanoo puolestaan Strengell.

Bellmer on vuonna 1842 paperin valmistuksen koneita varten perustettu perheyritys. Suku näkyy edelleen konsernin toiminnassa, josta vastaavat veljeskolmikko Erich, Martin ja Philipp Kollmar. Yhtiön johto ja osa valmistuksesta ovat keskellä Niefernin pikkukaupunkia samassa rakennuksessa, jossa yhtiö aloitti 175 vuotta sitten.

”Keskeinen osa liiketoimintaamme ovat paperi-, kartonki- ja erikoispaperikoneiden modernisoinnit, eli toimimme juuri niillä segmenteillä, joilla paperiliiketoiminta tänä päivänä kasvaa. Olemme kulkeneet koko ajan valtavirtaa vastaan, sillä sanomalehtipaperi ja LWC ei ole ollut meidän maailmaamme”, Martin Kollmar kertoo.

Hänen mukaansa Bellmerin tuoteportfolio kattaa kaiken uuden tuotantolinjan tarvitseman teknologian perälaatikosta leikkurille. Paperikoneen kahdeksan metrin leveys on kuitenkin maksimi, mihin Bellmer tarjoaa teknologiaansa.

Kollmar sanoo tuotantoprosessin muuttuvan leveillä koneilla liian paljon, jotta Bellmer olisi siitä kiinnostunut. Bellmerin paperikoneisiin liittyvää liiketoimintaa tukevat veden ja muiden, lähinnä nestemäisten materiaalien erottelutekniikkaan liittyvät tuotteet, jotka antavat liiketaloudellista vakautta syklisessä paperimarkkinassa.

Bellmer on täydentänyt osaamistaan paperikonelinjan eri sektoreilla kuudella hallituilla yrityskaupalla vuodesta 2007 lähtien. Jos keskeisin hankinta oli Vaahdon hankinta Suomessa, prosessimielessä tärkeä oli myös kenkäpuristimien, kalantereiden ja leikkureiden valmistukseen erikoistuneen GapConin kauppa Saksassa pari vuotta sitten.

Bellmer luottaa omaan valmistukseensa, missä se eroaa jonkin verran kilpailijoistaan.

”Uskomme siihen, että suunnittelun ja valmistuksen välillä on iso integraatio. Kun ymmärrät valmistusta, pystyt myös hyödyntämään vuosien varrella yritykseen konsentroitua kokemusta tehokkaasti”, Kollmar sanoo.

Parhaillaan Bellmer-konserni toimittaa Chileen mittavaa taivekartonkikoneen uudistusta. Asiakkaana on Cartulinas CMPC S.A., joka toteuttaa Bellmerin kanssa perälaatikoista rullaimeen ulottuvaa yli 20 miljoonan euron investointia. Tavoitteena on parantaa taivekartongin laatua sekä optimoida tuotannon kustannusrakennetta.

Teksti Leif Lindberg

Uusimmat