Suomalainen sellu- ja paperiteollisuuden palveluyritys Banmark Oy täyttää 50 vuotta ja lisää sekä palvelu- että tuotetarjontaansa.
Pandemian aiheuttamista operatiivisista haasteista huolimatta Banmarkin liikevaihto on kasvanut tulosta myöten. Lisääntynyt etätyö ja liikematkustamisen minimointi on vähentänyt yhtiön näkemyksen mukaan myös CO₂-hiilijalanjälkeä.
”Tulevaisuutemme näyttää kohtuullisen hyvältä. Syitä on useita, kuten tuotepaletin laajuus ja jo 90-luvulla alkanut, kasvanut ja kiihtynyt kansainvälistyminen. Meillä on myös erittäin hyvät omistajat. Oy Transmeri Ab on sitoutunut sekä omistamiseen että strategiaamme. Myös henkilökunnan asennetta sekä sitoutumista yritykseen on syytä korostaa. Vaihtuvuus niin Suomen kuin ulkomaan yksiköissämmekin on ollut erittäin vähäistä. Porukka on viihtynyt yrityksessämme. Olemme olleet onnekkaita myös siinä, että rekrytoinnit ulkomailla ovat onnistuneet hyvin”, kertoo toimitusjohtaja Petri Mäki.
Banmarkin tarina alkaa vuodesta 1928. Silloin norjalainen Hans Bang tuli Suomeen ja perusti Bang&Co-nimisen yrityksen, joka toi maahan erilaisia tuotteita teollisuuden tarpeisiin. Tytäryhtiö Oy Banmark Ab syntyi vuonna 1971 sellu- ja paperiteollisuuden kasvaneen asiakkuuden myötä. Tämä asiakassegmentti on edelleenkin Banmarkin palvelujen kivijalka.
Vuonna 2009 yhtiö siirtyi osaksi Transmeri Groupia. Yhtiön perusti tanskalainen liikemies Gunnar Didrichsen vuonna 1928. Gunnar Didrichsenin aloittamaa elämäntyötä ovat jatkaneet kaikki hänen neljä lastaan perheineen.
Banmark on toimittanut kemikaaleja paperi- ja selluteollisuudelle ensivuosistaan alkaen. Tuotteita on limantorjuntaan, säilöntään, saostumien hallintaan, prosessijärjestelmien pesuun, vaahdonestoon sekä entsymaattiseen käsittelyyn. Valikoimassa ovat myös optiset kirkasteet, perunatärkkelys, magnesiumhydroksidi sekä massaliimat. Paperikoneen kudokset ja beltit on toinen iso tuotesektori ja kolmas eri teollisuuden aloilla käytettävät laitteet.
”Kaikki kolme tuotesektoriamme tukevat toinen toistaan. Uskomme, että Banmark näkyy ja kuuluu kilpailijaympäristössä huomattavasti enemmän kuin kilpailijamme, jotka saattavat toimia vain yhdellä sektorilla. Globaalien isojen toimijoiden välissä on tilaa Banmarkin tapaiselle pienelle ja notkealle toimijalle. Meillä on laaja tuotevalikoima, mutta se on keskittynyt melko kapeille sektoreille. Laitepuolella emme tarjoa suuria kokonaisuuksia, vaan hyvin spesifisiä osia muun muassa kartonkiprosesseihin”, Petri Mäki sanoo.
”Sellaista toimittajaa ei löydy, jolla olisi jokaiseen positioon kaikkein paras ratkaisu. Väliin jää aina Banmarkille tilaa toimia. Vahvuuksiamme tukee myös se, että meillä on asiakasrajapinnassa hyvin paljon henkilöstöä päivittäisessä vuorovaikutuksessa havainnoimassa asiakkaan toimintatarpeita.”
Banmark sanoo hakevansa palveluihinsa monipuolisia ratkaisuja laajalla rintamalla. Amerikkalainen kuorimolaitevalmistaja Acrowood on uusi päämies, jonka kanssa aloitettiin yhteistyö viime vuonna. Toinen uusi päämies on itävaltalainen FMW, joka tekee hakekentän varastointilaitteita, kuljettimia, siiloja, pyöräkasavarastoja ja seuloja. Tuore yhteistyökumppani on myös sellutehtaille lamelli- ja lyhytviipymähaihduttamoja tekevä GIG Karasek GmbH.
Banmark sanoo vastuullisuuden olevan tärkeä asia ei vain Banmarkille, vaan koko Transmeri-ryhmälle, koska Transmerin omistajat ovat kiinnittäneet tähän erittäin paljon huomiota. Viime vuonna jokaiseen tytäryhtiöön luotiin vastuullisuusohjelma. Tämän lisäksi Transmeri Groupiin on tuotu omia vastuullisuustavoitteita.
”Banmark julkaisi oman ohjelmansa vuoden 2021 maaliskuussa. Se on jo ollut osana laatuohjelmaamme, mutta jatkossa se tulee olemaan entistä suuremmassa roolissa. Se täydentää laatujärjestelmäämme ja kestävän kehityksen tavoitteita. Lisäksi vastuullisuuden linjauksiamme tukee omavalmisteisien kemikaalien toimitusmäärien lisääntyminen, sillä vaatimustaso asiakkaiden suunnasta on myös kasvanut”, kertoo Petri Mäki.
Teksti Leif Lindberg