Uusi pakkaus- ja pakkausjäteasetus

Euroopan komissio ehdotus uudeksi pakkaus- ja pakkausjäteasetukseksi suosii uudelleenkäytettäviä pakkauksia

Euroopan komissio julkaisi marraskuussa 2022 ehdotuksensa uudeksi pakkaus- ja pakkausjäteasetukseksi. Sen tavoitteena on kasvattaa uudelleenkäytettäviä pakkauksien käyttöä vaiheittain vuoteen 2040 saakka. Esitystä on arvostelu siitä, että sen vaatimukset eivät kannusta fossiilisten raaka-aineiden käytön vähentämiseen.

”Kuulostaa aika hurjalta, että kierrätettäviä kuitupohjaisia pakkauksia korvattaisiin paksusta muovista valmistettavilla pestävillä pakkauksilla. Suomen valtioneuvoston kanta on, että uudelleenkäytön ja kierrätyksen tulisi olla toisiaan täydentäviä ratkaisuja. Siinä myös painotetaan koko elinkaaren aikaisten vaikutusten huomioonottamista”, kertoo Metsäteollisuus ry:n kiertotalous- ja ympäristöpäällikkö Aaron Vuola.

Esityksen mukaan esimerkiksi kylmistä ja kuumista juomista 20 prosenttia pitäisi tarjota uudelleenkäytettävistä astioista vuoteen 2030 mennessä ja 80 prosenttia vuonna 2040. Take away -annosten kohdalla puhuttaisiin puolestaan 10 prosentista vuonna 2030 ja 40 prosentista vuonna 2040.

Lue myös: Hyllyn täydeltä vastuullisuutta

Uusimmat