Barcelonalainen kartonkitehdas kierrättää alumiinin

Tänään ostamasi mehutölkki voi olla jonain päivänä osa auton puskuria. Stora Enson Barcelonan kartonkitehtaalla on käytössä maailman ensimmäinen ja ainoa teollisen mittakaavan ratkaisu, jolla käytettyjen kartonkipakkausten alumiini ja muovi voidaan hyödyntää tehokkaasti uudelleen.

Barcelonan kartonkitehdas erottelee alumiinin ja muovin käytetyistä kartonkipakkauksista pyrolyysimenetelmällä, jota on käytetty pitkään öljyteollisuudessa. Stora Enso on kehittänyt yhdessä espanjalaisen Alucha Recycling Technologies -yhtiön kanssa pyrolyysista ratkaisun omiin tarpeisiinsa.

Menetelmässä muovi ja alumiini kuumennetaan pyrolyysi-reaktorissa noin 500 celsiusasteeseen hapettomassa tilassa. Menetelmällä käsitellyt käytetyt pakkaukset voidaan hyödyntää sataprosenttisesti.

Pakkauskuidusta valmistetaan uutta kartonkia elintarvikkeiden suojaamiseen. Muovista tuotetaan energiaa, ja alumiini puristetaan briketeiksi. Näin käytettyjen mehutölkkien aluminia voidaan myöhemmin käyttää esimerkiksi autojen puskureissa.

Jopa 95 prosenttia eteläeurooppalaisista maito- ja mehutölkkipakkauksista sisältää alumiinia. Yksittäisessä maito tai mehutölkkipakkauksessa on alumiinia noin 5 prosenttia ja muovia 20 prosenttia. Loput 75 prosenttia ovat kuitua.

Stora Enson Barcelonan kartonkitehdas käsittelee vuosittain noin 60 000 tonnia mehutölkkipakkauksia. Tästä materiaalista se voi hyödyntää kierrättäen noin puolet.

”Aloitimme kartonkipakkausten kierrätyksen joitakin vuosia sitten maltillisella kapasiteetilla, ja olemme kierrättäneet vuosittain noin miljardi kappaletta käytettyjä mehutölkkejä. Tulokset ovat olleet rohkaisevia. Suunnittelemme toisen yksikön rakentamista nykyisen rinnalle lähivuosina”, kartonkitehtaan johtaja Juan Vila sanoo.

Koko artikkeli on luettavissa Paperi ja Puu -lehdessä 3/2012.

Tilaa Paperi ja Puu -lehti.

Uusimmat