Tulevaisuus on paketissa

Tiukka tavoite on, että vuonna 2030 EU-alueella kaikki muovipakkaukset ovat kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä. Tämä haastaa pakkaavaa teollisuutta miettimään ja myös ottamaan käyttöön uusia vaihtoehtoja.

Forssassa toimivan Jospakin ratkaisu on kevytaaltopahvista tehty, monenlaisille elintarvikkeille sopiva vuokapakkaus, jonka valmistuksessa käytetään jopa 85 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteisen elintarvikevuoan tuotannossa.

”Pahvia ja kartonkia on perinteisesti käytetty paljon kuljetuspakkauksissa ja kuivaruokapuolella. Elintarviketeollisuuden primääripakkaukset sen sijaan ovat usein muovia. Me kehitimme ympäristöystävällisen ja helposti kierrätettävän, neste- ja kaasutiiviin kartonkipohjaisen elintarvikevuoan, joka on jo saanut upeasti tunnustusta maailmalla. Rasiamme on palkittu sekä pohjoismaisessa ScanStar- että maailman parhaiden pakkausten WorldStar-kilpailussa”, Jospakin toimitusjohtaja Tarja Heikkilä kertoo.

Kierrätettävyys, erottuvuus, yhteensopivuus

Jospak-vuoan muodostus lähtee liikkeelle aaltopahviaihiosta, jonka tarkkaan harkitun leikkausgeometrian avulla saadaan aikaan kompakti vuoka materiaalitehokkaasti.

Kierrätyskuitua ei primääripakkaamisessa käytetä tuoteturvallisuuden takaamiseksi.

Lisää nerokkuutta löytyy pienistä yksityiskohdista. Yksi oivallus on pienissä väkäsissä, jotka mahdollistavat vuokien pinomaisen siten, että vuokien väli säilyy vakiona. Liian tiiviisti toisiinsa painuneet rasiat eivät toimi asiakkaan purkulinjalla. Toinen merkittävä yksityiskohta on rasian 8-kulmainen rakenne. Saumausalueesta saadaan muodoltaan identtinen vastaavan kokoisen muovirasian kanssa.

”Tällöin Jospak-rasia sopii asiakkaan tuotantoon ja suljentatyökaluihin sellaisenaan”, Tarja Heikkilä selventää.

Aaltopahvin ja muovin toimiva yhdistelmä

Pelkkä pahvirasia ei luonnollisesti toimi kaasu- ja nestepitävyyttä vaativaan elintarvikepakkaukseen. Siksi Jospak-rasia vuorataan sisäpuolelta ohuella muovikalvolla, joka on käytön jälkeen helppo irrottaa repäisemällä.

Tämän ansiosta kuluttaja pystyy erottelemaan muovikalvon muovinkeräykseen tai sekajätteeseen kun jäljelle jäänyt pahvirasia puolestaan on helppo litistää pahvinkeräykseen. Tilaa keittiön lajittelupisteessä säästyy huomattavasti.

Toimitusjohtajan mukaan lähiajan tavoitteena on kasvaa nopeasti kansainvälisille markkinoille.

”Lyhyen aikavälin tavoite on rakentaa omiin tuotantotiloihin täyden mittakaavan pilot-tehdas, jolla voimme demota koko konseptia ja tuotantoteknologian toimivuutta sekä palvella referenssiasiakkaita kotimaassa ja Pohjois-Euroopassa.”

Jospak

  • Perustettu: 2014
  • Henkilöstöä: 10
  • Tuote: Kartonkipohjainen elintarvikevuoka
  • Kenelle: elintarviketeollisuus, horeca-ala, kaupan palvelutiskit
  • Visio: Jospakista tulee ensisijainen kuitupohjaisten kierrättävien ja kaasutiiviiden vuokien toimittaja kestävälle elintarviketeollisuudelle.

Teksti Tuija Holttinen
Kuva ja video Valtteri Kantanen

Uusimmat