Piirroskuva tehtaasta, jonka yläpuolella on kupu hiilidioksidin keräämistä varten.

Sivuvirtaa tuotteeksi kääntämässä

Sellun tuotannossa syntyvän biogeenisen hiilidioksidin talteenotolle ja hyödyntämiselle pyritään rakentamaan kaupallinen arvoketju.  

Miljoona tonnia päästöjä vuodessa talteen ottava laitos saattaa olla toiminnassa 2030-luvulla, mikäli tuotteille kehittyy markkina. 

Metsä Group paneutuu parhaillaan hiilidioksidin talteenottoon ja hyödyntämiseen. Sellun tuotannossa syntyvä biogeeninen hiilidioksidi voisi olla metsäteollisuudelle tulevaisuuden volyymituote esimerkiksi raaka-aineena synteettisten polttoaineiden valmistukseen.

Kyseessä on näin suurten ympäristöllisten etujen ohella tuotannon sivuvirran muuntaminen arvokkaaksi tuotteeksi.

Metsä Groupin hiilidioksidi­hankkeen hankejohtaja Kaija Pehu-Lehtonen korostaa, että hiilidioksidin talteenotto­laitoksen kannattavuuden on perustuttava myytävälle tuotteelle. Tavoite on rakentaa tuotannollinen arvoketju, pelkkä päästöjen talteenotto ja varastointi ei riitä. 

Kaija Pehu-Lehtonen katsoo kohti kameraa.
Metsä Groupin hiilidioksidihankkeen hankejohtaja Kaija Pehu-Lehtonen, © Seppo Samuli.

Hankejohtajan mukaan tällä hetkellä potentiaalisinta asiakaskuntaa edustavat power-to-x-tyyppiset vetytaloustoimijat, siihen suuntaan johdattavat jo voimassa olevat kannustimet. Biopoltto­aineiden jakeluvelvoite kasvattaa synteettisten polttoaineiden osuutta liikennekäytössä vuoteen 2030 mennessä.

”Muitakin mahdollisuuksia toki on. Vaikkapa kemian tuotteita, lisäaine betoniin sekä fossiilisten muovien korvaaminen. Kyllä kiinnostusta on, aloitin hankejohtajana syksyllä 2024 ja olen keskustellut jo noin 30 tahon kanssa mahdollisesta yhteistyöstä”, Pehu-Lehtonen toteaa. 

Teknologia testissä Raumalla ensi kesänä

Hankejohtajan mukaan viime vuoden puolella tehtiin selvitys siitä, miten Metsä Fibren Kemin kaltaisesta isosta biotuotetehtaasta voisi ottaa talteen sen tuottamat neljä miljoonaa hiilidioksiditonnia. Ja onko prosessi ylipäänsä mahdollista integroida tehtaan energiataseeseen.

Konsernitasolla Metsä Groupin Suomen ja Ruotsin tehtailla hiilidioksidia syntyy sellun tuotannossa kaikkiaan noin 12 miljoonaa tonnia vuodessa.

Kesällä 2025 Metsä Group testaa hiili­dioksidin talteenottoa Metsä Fibren Rauman sellutehtaan savukaasuista laitevalmistaja Andritzin siirrettävällä koelaitteistolla. Testissä on muun muassa se, miten tekniikka toimii sellu­tehtaiden savukaasuilla ja saadaanko hiilidioksidi talteen riittävän puhtaana – niin, että myös sen jatkojalostus on mahdollista.

”Testaus tehdään sellaisessa mittakaavassa, että saamme varmasti luotettavia tuloksia. Seuraavana vaiheena onkin sitten teolliset mitat täyttävän koetehtaan rakentaminen. Sellaisesta ei ole kenelläkään vielä kokemusta selluteollisuudessa.”

Arvoketju on viritettävä kuntoon

Kaija Pehu-Lehtosen mukaan Metsä Group etenee hiilidioksidin talteenottohankkeessa samalla tavalla kuin muidenkin uusien biotuotteiden kehittämisessä. Ensin pilotoidaan, sitten on koetehdasvaihe ja sen jälkeen on vuorossa täyden mittakaavan laitos.

Kolmannen vaiheen täydellä höyryllä toimiva hiilidioksidin talteenottolaitos voisi olla todellisuutta 2030-luvulla. Ja teknologian kehityksen rinnalla tarkastellaan jatkuvasti myös markkinan kehittymistä.

”Koetehdas rakennetaan tällä vuosikymmenellä, jos tuleva pilotointi onnistuu ja hankkeelle saadaan kehitettyä toimiva tuotannollinen arvoketju. Silloin puhutaan jo teollisuuslaitoksesta, joka sitoo kymmenestä sataan tuhanteen tonniin hiilidioksidia vuodessa. Miljoonan tonnin laitos voisi käynnistyä 2030-luvulla, jos hiilidioksidin jatkojalostukseen kehittyvät toimivat markkinat.”

Hankejohtaja muistuttaa, että jollekin Metsä Groupin tehtaalle rakennettava koetehdaskin tulee olemaan jo teollisen mittakaavan laitos.

”Usein koelaitoksilla tarkoitetaan pienempiä laitoksia, mutta me puhumme noin 30.000 – 100.000 tonnin laitoksesta, joka on jollain tehtaallamme pysyvästi. Ja koska kyseessä on teollinen mittakaava, niin mukana täytyy jo tuolloin olla myös asiakkaat.”

Se, mikä taho talteen otettavan hiilidioksidin jatkojalostaisi, ei ole Pehu-Lehtosen mukaan kynnyskysymys, vaan riippuu tapauksesta.    

”Metsä Group voi olla raaka-aineen toimittajan roolissa. Olennaista on se, että tuotannollinen arvoketju on kannattava kaikille siihen osallistuville.”

Uusimmat