Sellu soi sävykkäästi

Aniara-kaittumissa käytetään ForMi-luonnonkuitukomposiittia.

Selluloosasta ja polymeereista valmistettu UPM ForMi -luonnonkuitukomposiitti taipuu moneksi. Huonekalujen ja kotitaloustavaroiden ohella materiaali on löytänyt tiensä myös suomalaisen Aurelian Aniara-kaiuttimiin.

Aniara-minikaiutin on kooltaan pieni, mutta äänenlaadultaan suurempien kaiutinkoteloiden veroinen. Aniara soveltuu paitsi perinteisesti jalustalle, myös luontevasti esimerkiksi tv-tasolle parantamaan taulutelevision ääntä. Seinälle asennettuna se sulautuu huomaamattomasti sisustukseen.

”Perheissä vaimot sanelevat, mitä olohuoneeseen saa sisustaa. Alalla puhutaan WAF-efektistä, wife acceptance factorista. Naiset arvostavat kaiuttimia, joita ei huomaa”, sanoo Antti Louhivaara, Aurelia-kaiuttimia valmistavan ASL Technosystems Oy:n toimitusjohtaja.

”Aniara on tyylikkäästi muotoiltu kaiutin, joka vie vähän tilaa. Poikamiehet raahaavat olohuoneisiinsa puhelinkioskin kokoisia ämyreitä – ja ovatkin siksi poikamiehiä”, Louhivaara naurahtaa.

Ajatus luonnonkuitukomposiitin käytöstä kaiuttimissa heräsi, kun Louhivaaran aiempi yhtiökumppani Petteri Koljonen esitteli hänelle uuden materiaalin.

”Innostuin heti materiaalista. Se on hyvin tasalaatuista, ja sen akustiset ominaisuudet ovat erinomaiset. Materiaali mahdollistaa tavallisiin muoveihin verrattuna moninkertaisen vahvuuden, ja samalla äänen spektri on tasaisempi.”

Louhivaara tutustui saatavilla oleviin materiaaleihin ja totesi UPM ForMin soveltuvan parhaiten kaiutinkoteloiden valmistamiseen.

”Se virtaa muotissa tasaisemmin, ja sen tekniset ominaisuudet ovat parempia. Lisäksi se on hinnaltaan kilpailukykyinen.”

Ajattele rohkeasti

Aurelian ja UPM:n yhteistyö on oiva esimerkki kumppanuudesta, joka syntyy törmäyttämällä rohkeasti epätavallisia ideoita.

”Louhivaara soitti meille ja kyseli materiaalista. Olimme ällikällä lyötyjä, sillä emme olisi hoksanneet luonnonkuitukomposiitin soveltuvan myös kaiutinkoteloiden valmistukseen. Ajattelimme materiaalin lähinnä korvaavan teknisiä muoveja”, UPM ForMi -liiketoiminnan johtaja Stefan Fors sanoo.

”Materiaalin ominaisuudet, kierrätettävyys ja matalampi hiilijalanjälki tekevät ForMista houkuttelevan. Sen käytöllä voidaan korvata jopa puolet muovin uusiutumattomasta raaka-aineesta. Meillä on jo toistasataa kiinnostunutta yhteistyökumppania. Kansainvälisten messuesittelyjen kautta olemme löytäneet uusia kumppanuuksia, joita emme olisi muuten tulleet ajatelleeksi”, Fors sanoo.

Louhivaara kuvailee UPM:ää luotettavaksi ja turvalliseksi kumppaniksi, jonka kanssa yhteistyö on edennyt mutkattomasti.

”Audiopiireissä arvostetut kaiuttimemme toimivat heille referensseinä uusiin kumppanuuksiin, ja kaiuttimemme saavat puolestaan näkyvyyttä kansainvälisillä messuilla UPM:n kautta”, Louhivaara sanoo.

Antti Louhivaara vastaa Aurelia-kaiuttimien ulkomuodosta ja soinnista.

Pehmeä ääni

Louhivaara arvioi, että Aniara-kaiuttimia myydään tänä vuonna noin tuhat paria. Aurelia tuo valkoisen ja mustan värin rinnalle kansainvälisille markkinoille myös pintakäsitellyn mallin, joka lisää designin houkuttelevuutta.

”Audioalan testit ovat tärkeä myyntivaltti. Kaiuttimemme ovat voittaneet kaikki vertailutestit, joihin olemme osallistuneet.”

Louhivaaran mukaan Aurelian kaiuttimet erottuvat kilpailijoistaan muotoilun lisäksi äänimaailmaltaan, joka on pehmeämpi ja elämyksellisempi kuin kilpailijoilla.

”Kaiuttimien akustista äänimaailmaa suunnitellessani olen hakenut soundiin elävyyttä, en vain virheettömästi ja tylsästi toistavaa viileyttä.”

Voit lukea koko artikkelin Paperi ja Puu -lehden printtinumerosta 1/2013.

Teksti: Olli Manninen

Kuvat: Juuso Noronkoski

Uusimmat