Selkeä suunta eteenpäin

Seppo_Parvi

Uusiutuvien materiaalien kasvuyhtiöksi julistautunut Stora Enso katsoo luottavasti tulevaisuuteen, sanoo maajohtaja Seppo Parvi. Yhtiön strategisia keihäänkärkiä ovat nyt korkeamman jalostusasteen tuotteet perinteisestä sellusta, pakkausmateriaalien lisääntyvä kysyntä sekä uusiutuvat kuidut.

Rauhallinen, analyyttinen ja eteenpäin katsova. Näin voi kuvailla Stora Enson uutta Suomen maajohtajaa. Hän arvioi, että metsäteollisuuden kriisiytymisen aika on nyt ohi. Julkisesta uutisvirrasta erottuu tämän tästä hyviä odotuksia herättäviä investointipäätöksiä ja uusia avauksia.

”Meillä Stora Ensossa on selkeä suunta, minne olemme menossa. Tiedämme, miten haluamme kehittyä eteenpäin. Se motivoi työntekijöitä. Yhtiössä on hyvä henki, vaikka monet kulukuurit on käyty läpi”, Parvi sanoo.

Nyt Pohjois-Eurooppa-keskeinen paperiyhtiö haluaa olla globaali pakkaus-, biomateriaali-, puutuote- ja paperiteollisuuden uusiutuvien tuotteiden maailmanlaajuinen toimittaja.

Maailman suuret megatrendit ovat samaan aikaan uhka ja mahdollisuus yrityksen tulevaisuudelle.

”Digitalisaatio vie, mutta se myös tuo. Median käyttämän paperin volyymi laskee edelleen, mutta tuo yhä riittävästi kassavirtaa, mikä mahdollistaa uudet investoinnit. Toisaalta verkkokaupan voimakas kasvu lisää pakkausmateriaalien kysyntää. Koska verkkokauppa perustuu helppoon asiakaskokemukseen, jossa tuotteet voidaan tarvittaessa myös palauttaa vaivattomasti, lisääntyy tukevien ja kestävien pakkausten kysyntä.”

Tuotanto lähelle asiakkaita

Urbanisaatio lisää myös muiden pakkausmateriaalien kysyntää. Maaseuduilta kaupunkeihin muuttavien kiinalaisten vaurastuminen luo uusia markkinoita pakatuille elintarvikkeille ja hygieniatuotteille. Stora Enso on vastannut Kiinan nopeaan kysynnän kasvuun investoimalla uuteen Guangxin kuluttajapakkauskartonkitehtaaseen, joka valmistuessaan vuonna 2016 tulee tuottamaan 450 000 tonnia nestepakkauksia ja muita kuluttajapakkauskartonkeja.

”Haluamme olla läsnä siellä, missä markkinat ovat”, Parvi toteaa.

Uruguayssa viime vuonna toimintansa aloittanut Montes del Platan sellutehdas vastaa puolestaan globaaliin pehmopaperi-, pakkaus- ja erikoispaperimarkkinoiden kysyntään. Sellua viedään sieltä Eurooppaan ja Aasiaan.

”Paikalliset tuotantolaitokset vähentävät vientiä Euroopasta näille kasvumarkkinoille. Euroopan suhteellinen osuus liikevaihdostamme vähenee, mutta on edelleen meille tärkeä markkina. Ikääntyvä eurooppalaisväestö luo puolestaan uusia markkinoita esimerkiksi älykkäille lääkepakkauksille, joilla varmistetaan, että lääkkeet muistetaan ottaa.”

Enemmän irti biomassasta

Stora Enso tähtää kannattavaan liiketoimintaan innovoimalla korkeamman jalostusarvon hyödykkeitä.

”Biomassan saatavuus on yksi Stora Enson vahvuuksista. Haluamme kehittää tehokkaammin biomassaa hyödyntäviä ratkaisuja. Puusta saadaan sellua, mutta myös ligniiniä, hemiselluloosaa ja puhdistettuja sokereita. Miksi polttaa energiaksi raaka-aineita, joista voi jalostaa uusia tuotteita?” Parvi kysyy.

Ligniini voi korvata tulevaisuudessa öljypohjaiset raaka-aineet esimerkiksi ikkunoiden eristeaineissa tai liimoissa. Biomassasta eroteltavat sokerit avaavat uusia mahdollisuuksia elintarviketuotantoon.

”Makeisissa käytettävät keinotekoiset raaka-aineet eivät ole hyväksi ihmiskeholle. Ksyloosipohjaisilla tuotteilla ei ole havaittu vastaavia haittavaikutuksia”, Parvi huomauttaa.

Teksti: Olli Manninen
Kuva: Stora Enso

Uusimmat