Puutuotteiden hi-techiä Suolahdelta

Kurikka Timber tuottaa huippuunsa viimeisteltyä puunjalostusta. Yrityksen pääosaamista on ikkunateollisuuden tuotteiden sormijatkaminen ja liimaus.

Kurikka Timberin verkkosivuilla yritys kuvataan asiakas­lähtöiseksi puuteknologia­yritykseksi. Toimitusjohtaja Jaakko Kurikan puheet vahvistavat saman.

”Kyllä tämän alan toiminnassa edellytetään todella tarkkaa tuntemusta – sekä markkinoiden että asiakkaiden suhteen. On ihan selvä, että nöyränä kuuntelemme asiakasta. Kun heillä on tarpeita, meillä lähdetään välittömästi etsimään ratkaisua. Ja kun niitä ratkaisuja sitten aikaansaadaan, tavoitteena tietenkin on sitouttaa asiakas pitkäaikaiseksi kumppaniksi. Luottamuksen luominen ei käy käden käänteessä, eikä ilman näyttöjä. Rehellinen yhteispeli on se juttu millä tässä pärjätään.”

Sahateollisuuden hi-techiä

Toimivien asiakassuhteiden lisäksi tarvitaan hyvät tuotteet. Kurikka Timberin historiassa ansainta tuli 90-luvulla puhtaasti sahatavarasta. A-tyvitukeista tehtiin erityistöitä ikkuna- ja oviteollisuuteen ja vientiin oli vahva panostus.

”Muutos tapahtui siinä vaiheessa kun hyvän oksattoman tyvitukin saatavuus heikkeni ja samalla ikkunakoot kasvoivat reilusti aikaisemmasta. Puulta vaaditaan oksattomuutta pokien sisäpuolella, etteivät oksien jäljet lähde puskemaan ajan myötä maalista läpi”, Jaakko Kurikka kertoo.

”Me päätimme lähteä jalostukseen. 2000-luvun alusta asti olemme investoineet jalostuksen kehittämiseen, eli ikkuna­teollisuuden sormijatkettuihin ja liimapuuaihioihin. Vientiin meillä menee tuotannosta 85 prosenttia. Päämarkkina-­alue on pohjoinen Eurooppa, ja Kiinan näemme yhtenä tulevaisuuden isona mahdollisuutena.”

Toimintaa ja tuotteita – liimojen pitoisuudet, saumojen kestävyydet ja muut ikkunateollisuudelle tärkeät ominaisuudet – on kehitetty pitkäjänteisellä työllä. Kurikka Timberin jokainen aihio on suomalaisen sahateollisuuden hi-techiä.
Laadun monitorointi varmistaa, että tuotannon läpäisee vain työstö- ja lujuus­ominaisuuksiltaan paras materiaali.

Puhtaasti puutavaran jatkojalostajana Kurikka Timber on kasvanut kiitettävää, tasaista vauhtia.

”Kun 90-luvulla liikevaihtomme oli reippaat kaksi miljoonaa, tänä vuonna päästään 38 miljoonaan euroon. Kasvu on ollut tasaista, noin kymmenen prosentin vuositasolla ollaan keskimäärin kasvettu”, Jaakko Kurikka sanoo.

Aikoinaan omien sanojensa mukaan ”all-in-meiningillä” yrittäjäksi lähtenyt toimitusjohtaja sanoo kasvun olleen tavoitteellista, vaikka tarkkoja lukemia hän ei nyt lähdekään avaamaan.

”Asiakaskohtaisesti ja markkinakohtaisesti katsotaan mikä on järkevää investointia ja pyritään myymään investoitavat kapasiteetin lisäykset jo aina etukäteen. Kohtuupienellä riskillä tässä kuitenkin mennään.”

Tänä vuonna markkinoita on kurittanut sahatavaran hurja hintakehitys. Jaakko Kurikka kertoo, ettei uransa aikana ole moista kokenut.

”Onhan se harmittavaa, että hinta tempoilee noin voimakkaasti, koska tällainen tekee pahaa jälkeä eri toimialoilla. Jotkut toki pystyvät hinnoittelun hoitamaan, mutta monessa yrityksessä tällainen voi vaikeuttaa toimintaa huomattavasti ja muuttaa asiakassuhteita paljonkin. Uskon kuitenkin, että nelos­kvarttaalilla sahatavaran hinta lähtee jo laskemaan.”

Myös Kurikka Timberin volyymeihin tuli häiriöitä raaka-aineen hinnan ollessa pilvissä.

”Meillä on onneksi hyvät ja pitkäaikaiset asiakassuhteet, joissa on katsottu tätä tilannetta pidemmälle.”

Tilaa kasvaa

Kurikka Timberin kasvunäkymät toimitusjohtaja näkee valoisana. Tarkoitus on tehdä isoja liikkeitä ja kasvattaa tuotantoa volyymillisesti nelisenkymmentä prosenttia.

”Meillä on erittäin hyvät oltavat tässä Äänekoskella, 17 hehtaarin tontista on nyt kuusi käyttämättä. Suomessa investoidaan sahoihin, joten uskon, että saamme jatkossa raaka-ainetta hyvin. Puunkäyttömme viidellä sormijatkoslinjalla ja kahdella lamelliliimauslinjalla on vuositasolla 115 tuhatta kuutiota. Meillä on hyvä porukka ja töitä riittää, tälläkin hetkellä olisi töitä tarjolla kymmenelle henkilölle. Tervetuloa vaan Äänekoskelle!”

 

Uusimmat