Puuta purnukoihin

Liikeidea ekologisesta pakkausmateriaalista syntyi niinkin arkisessa paikassa kuin kylpyhuoneessa. Siellä biokemisti Suvi Haimi pohti, mikseivät liki 30 muovipullossa olevat hius-, ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteet voisi olla ekologisissa pulloissa ja purkeissa.

Haimi tarjosi yrityskumppanuutta ympäristöinsinööri ja biokemisti Laura Kyllöselle, jota jäteongelmat olivat vaivanneet jo pitkään. Kyllönen oli heti mukana, ja Sulapac perustettiin vuonna 2016.

Sulapac-innovaation juuret ovat Onbone Oy:n puukipsituotteen komposiittiteknologiassa, joka Haimin ja Kyllösen käsissä muuttui pakkausalan innovaatioksi. Puukipsin keksijät, Petro Lahtinen ja Antti Pärssinen ovat olleet myös alusta lähtien Sulapac Oy:n taustajoukoissa.

”Meidän muovinkaltaisella materiaalillamme on vähintään yhtä hyvät ominaisuudet kuin muovilla. Sulapac näyttää lisäksi ylelliseltä ja kauniilta. Tärkeää on, että uusi ekomate­riaali kilpailee muovin kanssa myös kustannuksissa”, Haimi sanoo.

Materiaalilla on rajattomat muotoilumahdollisuudet. Pakkauksia voidaan tehdä minkä värisenä vain ja sileänä, karkeana, kiiltävänä tai mattana.

”Tarjoamme pakkauskonseptia, jolloin voimme suunnitella vain yhden tuotteen tai vaikka tuoteperheen.”
Tuote on täysin biohajoava. Ekologisena tuotteena Sulapacista ei jää luontoon mitään haitallisia aineita.

Miljoonarahoitus antaa vauhtia

Niin kosmetiikka-alan valmistajat kuin rahoittajatkin ovat olleet kiinnostuneita suomalaisinnovaatiosta.

Haimi ja Kyllönen marssivat prototuotteen kanssa ennakkoluulottomasti suurimpien kosmetiikkayritysten pääkonttoreille kysymään, kannattaako tuote tehdä loppuun. Vastaus oli kyllä.

Viime huhtikuussa yritys tiedotti keränneensä ensimmäisellä sijoituskierroksellaan pakkausinnovaatiolleen miljoonarahoituksen. Myös Tekes on tukenut hanketta.

”Rahoitus mahdollistaa kosmetiikkatuotekonseptin viemisen loppuun sekä vahvan kasvun ja kansain­välistymisen. Jatkamme neuvotteluja neljän globaalin brändin kanssa.”

Sulapac Oy
  • Perustettu: 2016
  • Henkilöstö: 4
  • Tuote: ekologinen pakkauskonsepti Sulapac-puukomposiitista, joka koostuu pääosin puusta ja muista luonnosta peräisin olevista biohajoavista sidosaineista
  • Kenelle: pakkausmarkkinoille
  • Visio: tehdä Sulapacista dominoiva ekologinen pakkausmateriaali 800 miljardin pakkausmarkkinoille

Teksti Marjo Tiirikka
Kuva Sulapac

Uusimmat