Puurakentamisen uusi aalto

Vuonna 2017 perustettu Aalto Haitek Oy on kehittänyt lisäaineettoman ja luonnon­mukaisen aaltopuun. Lapsille suunnatuista puurakennussarjoista ideansa ammentanut innovaatio on vahvalla patenttisalkulla suojattu.

Yhtiön hallituksen jäsen Tomi Ahokas selventää syitä Aalto Haitekin massiivipuuelementtien vahvuuksiin ja suosioon.

”Puun kuivausteknologia on tuote­kehityksemme tulosta. Puu kuivuu nopeasti, kolmessa päivässä. Toisena on kappaleiden aaltomainen muoto. Elementit sopivat suoraan yhteen ja ne kiristetään kierretangolla, liimoja ei käytetä. Näin syntynyt WLT® (Wave Layered Timber) -rakenne on halkeamaton ja painumaton.”

Liimattomuus ja lisäaineettomuus takaavat ekologisuuden ja kemikaalittomuuden.

”Sillä on merkitystä sisäilmaan, jonka puhtaus kiinnostaa kovasti ihmisiä.”

Kiertotalouden ytimessä

Aalto Haitek aloitti elementtien tehdastuotannon yhtiön kotipaikkakunnalla Toholammilla vuoden 2020 alussa.

Keski-Pohjanmaalle rakennettu tuotantolaitos on pieni, eikä riitä vastaamaan jo syntyneeseen kysyntään. Eli sinänsä yhtiön haaste on positiivinen. Uusi tuotantolinja onkin parhaillaan rakenteilla.

Ahokas korostaa erityisesti kierto­talouden merkitystä yhtenä globaaleista megatrendeistä.

”Me menemme tuotannossamme jo pelkkää kierrätettävyyttä pidemmälle. Elementtimme ovat uudelleen käytettäviä. Väestö liikkuu ja ihmisten tarpeet muuttuvat. Mikäpä olisi parempi ekologista rakentamista ajatellen kuin mahdollisuus käyttää samoja rakennuselementtejä uudestaan.”

Me tulemme taas – puulla!

Ahokkaan mukaan Aalto Haitek haluaa olla nostamassa maata nousuun puulla.

”Sillä Suomi nostettiin ensimmäisen kerran sotien jälkeen. Nyt on vuorossa osa kaksi, jossa kehitetään jatkojalostusta.”

Aalto Haitek jatkaa massiivipuisten elementtiensä tuotannon skaalaamista teolliseen mittakaavaan.

”Siinä on meille kivijalkaa, vai sanoisiko puujalkaa, kotimaahan ja myös kiinnostuksensa jo osoittaneille vientimarkkinoille, jonne levittäydytään lisenssivalmistuksen muodossa. Samalla olisi toivottavaa, että puurakentamisen ympärille syntyisi muutakin jatkojalostusta.”

Ahokkaan mielestä puurakentamisen tilaa biotaloutta korostavassa Suomessa on viime vuosiin asti voinut luonnehtia lähinnä sanalla ”nolo”. Tilanne on sittemmin parantunut, muun muassa viranomaismääräysten selkiytymisen vuoksi. Näin puurakentaminen on saanut mahdollisuuksia kehittyä.

”Suomessa on valtavasti puuseppäperinnettä. Joten sinänsä en ole huolissani suomalaisesta puutuoteteollisuudesta.”

Aalto Haitek

  • Perustettu: 2017
  • Henkilöstöä: 14 omistajaa, yrityksen on perustanut Janne Honkala. Yhtiöllä on 12 työntekijää, lisää rekrytoidaan uuteen
  • tuotantolaitokseen.
  • Tuote: Lisäaineeton ja luonnonmukainen aaltopuuelementti. Elementeistä on jo Suomessa rakennettu muun muassa päiväkodin
  • paviljonki Toholammille, majatalo Mäntsälään, Huopalahden asema sekä muutamia kevyen liikenteen aaltosiltoja. Vientihankkeiden kohdalla suurinta on kiinnostus Japanissa.

Teksti Jaakko Liikanen
Kuva Aalto Haitek

Uusimmat