Tekniikan museo on tuottanut yhteistyökumppaneidensa kanssa 7. ja 8.-luokkalaisille tarkoitetun HOW-ympäristön, jossa on 10 erilaista luonnontieteitä, matematiikkaa ja tekniikkaa käsittävää työpistettä ja työpajaa. Pisteitä ovat sähkö ja energia, vesi, muovi, ilmasto, tuotantotalous, tekoäly, signaali, robotiikka, pakkaus ja puu.
Puu-pisteen on tuottanut Puunjalostusinsinöörit ry yhdessä Uusi puu -hankkeen kanssa.
”Puu-pisteen sisältö perustuu ForestBioFactsin johdantoteemaan, jonka avulla oppilaat saavat käsityksen biometsätaloudesta”, kertoo Puunjalostusinsinöörit ry:n kehityspäällikkö Vera Hallikainen.
”Ennen museovierailua oppilaille lähetetään ForestBioFactsin johdanto-osasta muutama artikkeli taustamateriaaliksi. Paikan päällä Puu-pisteellä oppilaat pääsevät tutustumaan puun matkaan metsästä jalostukseen, puuta käyttäviin teollisuuden aloihin ja puusta valmistettaviin tuotteisiin.”
Biometsätalouden tutustumisosuutta seuraa työpaja, joka on innostanut oppilaita. Työpajassa oppilaat pääsevät suunnittelemaan ja kehittelemään, mitä kaikkea puusta ja puupohjaisista materiaaleista voitaisiin tehdä. Ideoita toteutetaan muovaamalla niitä Woodcast -materiaalista.
”Työpajassa on syntynyt muun muassa puupohjainen formula-auto, ja eräs ryhmä mietti jalkapallon tekemistä Woodcastista. Työpajaan on varattu puolisen tuntia aikaa, mutta osa oppilaista on innostunut niin paljon, että he ovat palanneet myöhemmin jatkamaan muovailua.”
PI innostamassa nuoria alalle
”Yksi painopisteitämme on innostaa ja rohkaista nuoria tekemisen ja kokeilujen kautta alalle. Teemme paljon yhteistyötä korkeakouluopiskelijoiden kanssa, mutta myös yläkoulu- ja lukioikäisten parissa”, Hallikainen kertoo.
PI on mukana muun muassa lukiolaisille ja yläkoululaisille suunnatussa Mahdollisuuksien metsä -kampanjassa, jossa asiantuntijalähettiläät vierailevat kouluissa kertomassa metsäalasta, puupohjaisista tuotteista ja alan työ- ja opiskelumahdollisuuksista. Kampanja on suunnattu 8.-luokkalaisille ja lukiolaisille.
PI myös välittää Subjectaid-palvelun kautta Puunvuoro-lehtiä ja tietoa alan opiskelumahdollisuuksista satoihin suomalaisiin kouluihin vuosittain.
Keväällä 6. maaliskuuta järjestetään Tiedekeskus Heurekassa Kemian päivä ja yö -tapahtuma, joka on tarkoitettu kaikille PI:n jäsenille, heidän perheilleen ja opiskelijoille alakoululaisista lukiolaisiin. Tapahtuman ajatuksena on herättää kiinnostusta kemiaa ja sen opiskelua kohtaa. PI toimii tapahtuman pääyhteistyökumppanina Suomalaisten Kemistien Seuran kanssa.