Puskapartiosta brändilähettilääksi ja käyttöinsinöörin pestiin

Siiri Venäläinen naurahtaa brändilähettiläs-nimitykselle, mutta myöntää, että Stora Enson toiminnasta ja omista työtehtävistä on tullut kerrottua muille opiskelijoille TAMK:n verkostojen kautta että PI:n FBI-päivillä. Kiinnostavasta alasta on helppo jutella.

Stora Enson Imatran Kaukopään tehtaalla käyttöinsinöörinä toimivan Siiri Venäläisen voi sanoa olevan hyvän lobbaamisen onnistunut lopputulos. Parikkalassa käytiin aikanaan jo yläasteikäisille kertomassa lukion metsäteollisuuslinjasta, joka tarjoaisi mahdollisuuksia syventyä metsäalan saloihin jo lukio-opinnoissa. Alueen metsätoimijoiden ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteistoimintana toteutettu markkinointi sai Siiri Venäläisen hakemaan mukaan, ja valinta on osoittautunut onnistuneeksi. Ala sai innostuneen ja osaavan ammattilaisen ja nuori insinööri jatkuvasti uusia haasteita tarjoavan työuran.

”Jo lukioaikana pääsin tutustumaan metsäteollisuuden tehtaisiin ja toimintaan, ja kivana bonuksena mukana tuli myös kesätöitä ja harjoittelujaksoja. Yhtenä kesänä suoritin myös yliopiston opintoja. Lukioikäiset aloittivat pihatöistä, mutta kun virallinen työikä, eli 18 vuotta tuli täyteen, olimme muun muassa laboratoriossa valmistelemassa näytteitä ja tekemässä analyysejä”, Siiri Venäläinen kertoo.

”Sain alasta hyvän ja kattavan kuvan, ja siitä oli helppo edetä tuotannon töihin ja koneille.”

Lukiosta Venäläisen tie eteni luontevasti Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon kemian tekniikan opintoihin. Kesätöiden kautta saatu kokemus ja into paperin ja kartongin valmistukseen kuitenkin kolkutti takaraivossa, ja opinahjo vaihtui Tampereen ammattikorkeakouluun ja siellä biotuote- ja prosessitekniikkaan.

Ammattikorkeakouluopintojen aikana Siiri Venäläinen pääsi Imatralle Kaukopään tehtaalle ensin kesämestariksi kartongin jalostukseen ja sen jälkeen edelleen tuuraajaksi vuoromestarin töihin. Kun opinnot olivat ihan loppusuoralla, työn ohessa valmistui myös käytännönläheinen opinnäytetyö tuotannon projektista.

”Viimeisiä opinnäytetyön viilailuja tehdessäni siirryin Tainionkoskelle saman integraatin toiseen tehdasyksikköön varavuoromestariksi ja tein vuoromestareiden tuurailujen ohessa töitä tuotannon projekteissa sekä muun muassa turvallisuustyön edistämiseksi. Sieltä tulin syksyllä Kaukopään päällystystehtaalle käyttöinsinöörin hommiin ekstruusiopäällysteisen kartongin tuotannosta vastaamaan. ”

Tuore käyttöinsinööri kertoo myös oman innostuksen tukevan työssä etenemistä.

”Konelinjan kehitys, tehokkuus, laatutavoitteet, asiakkaiden tarpeet… Olen erittäin kiinnostunut sekä työstäni että meidän tuotteistamme. Täällä ei tehtävät eikä tekeminen lopu, uskon että haasteita riittää vielä pitkälle jatkoon.”

Siiri Venäläinen

  • Käyttöinsinööri, Stora Enso
  • Koulutus: kemian tekniikan opinnot (LUT), insinööri (TAMK )
  • Vapaa-aika: ulkoilu ja liikunta, piirtäminen, maalaaminen, ruoanlaitto
  • Motto: Tartu tilaisuuteen, mene ja katso, koe ja näe!

 

 

 

 

 

Uusimmat