Iso määrä henkilöitä kuuntelemassa luentoa messutapahtumassa.

PulPaperissa verkostoiduttiin

Ja mukavaa messuilla olikin. PulPaper 2022:n ja sen rinnalla järjestettyjen kemian­teollisuuden ChemBio Finland 2022:n sekä kemikaaliturvallisuuden Helsinki Chemicals Forumin kolmipäiväisessä tapahtumassa näytteilleasettajia oli yli kolmesataa ja Messukeskuksessa vieraili kaikkiaan yli 6000 henkilöä. 

PulPaper-tapahtuman kolmas päivä, torstai, omistettiin metsäalan nuorille osaajille ja korkeakouluopiskelijoille. Opiskelijoita tuli eri puolilta Suomea sekä tutustumaan mahdollisiin työnantajiin että verkostoitumaan toisten opiskelijoiden ja kollegojen kanssa. 

PI järjesti tuolloin messuille opiskelijoille suunnatun Talent Day -tapahtuman, jossa alan yritykset ja korkeakoulut – UPM, Valmet, Åbo Akademi, Metsä Group, AFRY, Nalco, Kemira, Suzano, TAMK, Stora Enso, Sulzer ja Andritz – kertoivat tarjonnastaan ja uramahdollisuuksista. Lyhyet ja ytimekkäät tietoiskut keräsivät paikalle paljon kiinnostuneita kuulijoita.

Aalto-yliopistossa opintojaan päättelevä Sanna-Liisa Järvelä kertoi käyneensä PulPaper-tapahtumissa aiempinakin vuosina. Häntä messuille houkuttavat ennen kaikkea verkostoitumismahdollisuudet.

”Täällä pääsee parhaalla mahdollisella tavalla tutustumaan yritysten tarjontaan, syvällisemmin kuin perinteisillä yritysvierailuilla. On myös helppo saada yleiskatsaus siitä, millainen fiilis yrityksissä on, miten siellä otetaan vastaan tuoreet tulokkaat ja mitä kaikkea on tekeillä nyt ja tulevaisuudessa”, Sanna-Liisa Järvelä sanoo.

Biomassan jalostusta pääaineenaan opiskelleella, kesän aikana valmistuvalla kemian tekniikan maisterilla on jo prosessi-insinöörin pesti odottamassa.

”AFRYn urapolku-ohjelma on tarjonnut hyvän tuen ja lopputyön tekopaikan, ja nyt on mukava aloittaa oikeat työt.”

Stora Enson ständillä Tiina Valanto ja Sofi Olsson kertoivat, että konsernin tämän vuoden kesätyöpaikkoja on noin 800 eri puolilla Suomea erilaisissa tehtävissä.

”Opiskelijat ovat meille todella tärkeitä. On niin ihana nähdä taas ihmisiä kasvokkain. Kiva päästä kertomaan mitä kaikkea monipuolisia mahdollisuuksia meillä on tarjota.”

Myös Sappi Kirkniemen pöydän ääressä toivotetaan kaikki tervetulleiksi niin kesätöihin kuin manufacturing
trainee -ohjelmaan. 

Laadun ja prosessien kehittäjänä toimiva kehitysinsinööri Anne Koistinen sanoo toivovansa taloon runsaasti uusia lahjakkuuksia töihin. 

Kollega, kehitysinsinööri Oona Lonka korostaa työharjoittelun kaksisuuntaisuutta.

”Samalla kun opiskelijat saavat harjoittelupaikkoja ja kesätöitä, yritykset saavat nuorilta opiskelijoilta uusinta osaamista ja tuoretta näkemystä. Meillä halutaankin aina kannustaa uusia tulokkaita kertomaan rohkeasti omia visioitaan ja kehitysehdotuksia. Aina on varaa parantaa, ei tämä maailma vielä valmis ole.”

Brasilian eukalyptuksia hyödyntävä maailman suurin sellutuottaja Suzano on monelle tuttu nimi etenkin Spinnovan kanssa tehdystä innovatiivisesta tekstiilikuidustaan. Lasse Tienvieri kuitenkin haluaa tuoda esiin, ettei Suzano ole pelkästään sellun- ja paperintuottaja vaan toiminnassa olennaista on puun moni­puolinen hyödyntäminen, muun muassa bioöljyjen ja biokemikaalien tuottaminen.

”Meille on tärkeää myös puuraaka-aineen alkuperä. Esimerkiksi plantaasimme on perustettu alueille, joilta ei ole tuhottu luonnonmetsää meidän toimintamme takia. Meillä on myös konservoitua luonnonmetsää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen takia.”

Tienvieri odottaa keskusteluja opiskelijoiden kanssa.

”On kiinnostavaa olla täällä sekä puhumassa että myös kuulemassa mistä nuoret puhuvat ja millaiset asiat ovat heille tärkeitä juuri nyt.”

Puheenvuorojen jälkeen oli aika vaihtaa vapaalle. PI:n Talent Day -tapahtumassa jäätiin seurustelemaan pienen ruoka- ja juomatarjoilun merkeissä ja osa porukasta lähti vielä nauttimaan kauniista illasta J. Karjalaisen Allas Live -keikalle kauppatorin kupeeseen.

Teksti Tuija Holttinen
Kuvat Jari Härkönen

Uusimmat