Tällaisen mahdollisuuden löysi Sini Kurki. Hän oli jo jonkin aikaa ajanut kuorma-autoa ja pohtinut alan vaihtoa, kunnes kaveri houkutteli häntä töihin Stora Enson Imatran tehtaille. Kurki kuitenkin ymmärsi, ettei tehtaalle noin vain kävellä sisään.
”Opiskelin sähköasentajaksi ja pääsin tehtaalle harjoitteluun ja kesätöihin automaatiopuolelle. Ne kokemukset vahvistivat ajatusta siitä, että Stora Enso voisi olla minulle oikea paikka. Hain Stora Enson oppisopimuskoulutukseen ja aloitin opinnot tammikuussa 2023”, kertoo Kurki.
Kaksivuotisen oppisopimuskoulutuksen aikana Stora Enson Imatran tehtailla Kurki on työskennellyt laatumittauksen ja laboratoriolaitehuollon parissa. Oppisopimus on antanut hänelle hyvän käsityksen siitä, mitä yhden maailman suurimman kuluttajakartonkitehtaan prosesseissa tapahtuu. Oppisopimus on vielä kesken, joten vakituista työpaikkaa ei ole toistaiseksi tarjottu.
Suunnittelin keskittyväni automaatioon, mutta osaamista on tullut hankittua myös prosessipuolelta”, Kurki kertoo. ”Tykkään uuden oppimisesta, joten olen käyttänyt paljon vapaa-aikaa opiskeluun ja suorittanut näyttöjä tiheällä tahdilla.”
Työkokemusta ja osaamista karttuu jo opiskeluaikana
Kurki on kokenut oppisopimuskoulutuksen sisällön mielekkääksi ja huomannut, että sen hyödyntäminen on pitkälti itsestä kiinni. Hänelle oppisopimusmalli on ollut erinomainen tapa yhdistää teoria ja käytäntö.
”Jos on itse aktiivinen ja motivoitunut, niin tästä opiskelumuodosta saa paljon irti. Työpaikalla pitää rohkeasti osallistua ja kysellä asioita kokeneemmilta työntekijöiltä. Oman kokemukseni perusteella Stora Enson henkilökunta suhtautuu opiskelijoihin positiivisesti ja tarjoaa heille tukea ja ohjausta”, sanoo Kurki.
Hän näkee metsäalan hyvänä työpaikkana, sillä kartonkia ja sellua tarvitaan aina. Myös alan kehitys ja innovatiiviset biotuotteet tuovan mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia.
”Se on hyvä väylä oppia ja tutustua rauhassa työnantajaan. Näin molemmat osapuolet voivat varmistaa, että sopivat yhteen.”
Imatran tehtailla pitkät perinteet oppisopimuskoulutuksessa
Stora Enson Imatran tehtailla oppisopimuskoulutus on ollut merkittävä rekrytointiväylä tuotannon, kunnossapidon ja logistiikan aloille 2010-luvulta lähtien. Kaksivuotisen koulutuksen aikana opiskelijat työskentelevät määräaikaisessa työsuhteessa.
”Yli 90 prosenttia oppisopimuskoulutuksen suorittaneista vakinaistetaan koulutuksen päätyttyä. Vuosien varrella koulutukseen on osallistunut noin 200 henkilöä”, kertoo Stora Enson Imatran tehtaiden henkilöstön kehittämisestä ja työhyvinvoinnista vastaava Leena Ojamaa.
Imatran tehtaat ovat olleet metsäteollisuuden oppisopimuskoulutuksessa edelläkävijä. Hyvät kokemukset ovat kannustaneet muita Stora Enson tehtaita hyödyntämään oppisopimusmallia.
”Oppisopimuskoulutus on joustava ja tehokas tapa syventää ammatillista osaamista vastaamaan Stora Enson tarpeita. Jokainen tehdas ja tuotantolaitos toimii omalla tavallaan ja vaatii pitkän perehdytyksen. Oppisopimusmalli antaa opiskelijoille mahdollisuuden oppia ja kehittyä työtehtävissä rauhassa”, summaa Ojamaa.
Myös Metsä Group ja UPM hyödyntävät oppisopimusta omassa rekrytoinnissaan.
Metsä Groupin tammikuussa alkavassa oppisopimuskoulutusohjelmassa oli tarjolla 60 paikkaa. UPM puolestaan rekrytoi tänä syksynä noin 50 opiskelijaa omiin oppisopimusohjelmiinsa, jotka käynnistyvät vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä.