Opintojen valinta voi olla yllättävänkin polun alku

VTT:n tuoreen strategiauudistuksen jälkeen tulevaisuuden tuotteet ja materiaalit -liiketoiminnan vetäjäksi valittu Tua Huomo suosittelee sekä työssä että opinnoissa muistamaan yhteistyön ja erilaisten osaamisten yhdistämisen.

”Oma taustani on ICT-lähtöinen.
Opiskelin Oulun yliopistossa tietojenkäsittelyoppia. Tänä päivänä ala kuin ala hyödyntää ICT:tä ja digitaalisuutta. Jo opiskeluajoista jäänyt ymmärrys siitä, miten digitalisaatio ja ohjelmistojen rakentaminen yhdistää asioita toisiinsa, on johdattanut kohtaamaan mielenkiintoisia juttuja ja uskomattomia asioita – oltiinpa lähes millaisessa liiketoiminnassa tahansa.”

VTT:llä Tua Huomo aloitti tutkijan töissä jo vuonna 1997 ja oli mukana erilaisissa projekteissa ja hankkeissa, kunnes lähti viimeistelemään väitöskirjaansa Skotlantiin vuonna 2000. Kansainvälisyyden ja monipuolisen urakierron oheen on mahtunut myös perheen perustaminen.

”Toiselle kierrokselle tulin VTT:lle vuonna 2004. Jatkoin silloin ICT:n ja elektroniikan aihepiireissä muun muassa tutkimuksen koordinaattorina sekä eurooppalaisten hankkeiden projektipäällikkönä ja toteuttajana. Myös myyntipuolella oli mielenkiintoista seurata miten tutkimus- ja innovaatiotyötä ja sen vaikuttavuutta tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa.”

Eurooppalaiset tutkimusorganisaatiot ja verkostot tulivat entistä tutummiksi European Institute of Innovation and Technology (EIT Digital) -verkoston yhden osa-alueen vetäjänä.

”Tietyllä tavalla kaikki tämä kokemus vei minut VTT:n ICT- ja elektroniikka -liiketoiminnan vetäjäksi, siihen asti kunnes tänä keväänä uudistuimme. VTT:llä halutaan entistä vahvemmin osallistua ja luoda ratkaisuja suuriin merkittäviin haasteisiin strategiauudistuksen myötä. Digitalisaatio nähdään merkittävässä roolissa tuomassa uusia edellytyksiä muun muassa siihen, miten yhdistetään erilaisia osaamisia ja kokonaisuuksia.”

Tulevaisuuden tuotteet ja materiaalit -liiketoiminta-alueen vetäjänä Tua Huomolla on kollegoina reilut 700 tutkijaa eri osa-alueilta.

”Teollista kemiaa, biotekniikkaa ja synteettisiä biologiaa… Töitä tehdään todella vahvasti ympäristönäkökulmasta: tutkimme muun muassa miten biomassasta saadaan tekstiilikuitua tai täysin uudenlaista pakkaus- ja kartonkimateriaalia korvaamaan muoveja.”

Tua Huomo haluaakin kannustaa etenkin opiskelijoita ottamaan rohkeita harppauksia myös oman mukavuusalueen ulkopuolella. Esimerkiksi metsäteollisuus tarjoaa haasteita hyvin erilaisista opinnoista tuleville osaajille.

”Riippumatta omista taustoista osaamisten yhdistämiset antavat projekteihin eniten.”

 

Tua Huomo

VTT, tulevaisuuden tuotteet ja materiaalit -liiketoiminnan vetäjä

Opinnot: Oulun yliopisto, Glasgow Caledonian University, Oxford Brookes University

Työn ohella: Liikkuminen luonnossa koiran ja perheen kanssa, mökkeily, lukeminen

Motto: Haasteet kannattaa kohdata optimistisesti. Aina löytyy jokin ratkaisu.

 

Uusimmat