Naishenkilö tutkii laboratoriossa suojavarusteet päällään biopohjaista tekstiilikuitua.

Norratex-kuidulla ilmastotalkoisiin

Nordic Bioproducts Group alkoi vuonna 2019 Aalto-yliopiston spin-offina kehittää ja kaupallistaa älykästä patentoitua bioteknologiaa tuottaakseen paperisellusta uusia korkean jalostusarvon biotuotteita. Nyt yritys työllistää Espoossa 16 ihmistä vahvasti globaalisti kasvavassa toiminnassaan.

Tammikuussa 2022 yritys tiedotti kehränneensä onnistuneesti uutta biopohjaista Norratex-tekstiilikuituaan täysin ilman myrkyllisiä kemikaaleja ja kalliita liuottimia. Samassa yhteydessä julkistettiin myös yhteistyöstä chileläisen CMPC Venturesin kanssa, joka on yksi maailman suurimmista selluntuottajista.

”Meillä oli tavoitteena pitää startup-vaihe lyhyenä. Kun CMPC tuli mukaan rahoittamaan toimintamme kasvua ja kehittymistä, molemmat osapuolet tiesivät, että teknologia oli jo hyvin testattua, pitkälle vietyä ja kehitettyä. Enää ei tarvittu niinkään teknologista tutkimusta ja kehittämispolkua, vaan suuntana oli enemmänkin teknologian skaalaaminen ja liiketoiminnan aloittaminen sekä asiakaskunnan löytäminen. Chileläiset tulivat mukaan positiivisella ja innostuneella asenteella. Yhteinen tahtotilamme on erittäin kokonaisvaltainen: haluamme löytää ratkaisuja, jolla metsäteollisuus voi osallistua talkoisiin ilmastonmuutoksen estämiseksi ja ympäristöystävällisempien tuotantomenetelmien löytämiseksi”,
Nordic Bioproductsin innovaatiojohtaja Olli Kähkönen kertoo.

Kähkönen luottaa markkinoiden riittävyyteen useammallekin kuiduntuottajalle.

”Vaikka kilpailua on, ovat myös markkinat valtavat. Suomessa on hienoja innovaatioita, joista voimme olla aidosti ylpeitä. Jokaisella on kuitenkin vähän eri raaka-aine, vähän eri teknologia ja vähän eri lopputuote. Uskon, että tämä sama näkemys on myös muillakin, eikä olla täällä keskenämme kalistelemassa miekkoja vaan ennemminkin haetaan yhteistä kilpailukenttää. Jos yhteisillä toimilla pystymme vähentämään maapallon puuvillatuotantoa ja tuoda korvaavia, eettisyydeltään, ympäristöarvoiltaan ja kustannuksiltaan kilpailukykyisiä kuituja ja materiaaleja tekstiiliteollisuuteen, markkinaa riittää monelle toimijalle.”

Nordic Bioproducts Group Oy:

Teksti: Tuija Holttinen
Kuva: Nordic Bioproducts Group

Uusimmat