Metsän syliin

Jo toistakymmentä vuotta luonnon hyvinvointivaikutuksia tutkinut professori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskus Lukesta miettii, joko metsän rauhoittavuudesta on puhuttu tarpeeksi, ehkä liikaakin. Vastaus kuuluu: ei ole.

Työhyvinvointi on merkittävässä asemassa nykypäivän työelämässä. Stressi ja sen vaikutukset terveyteen ovat suurimpia syitä työpoissaoloihin. Jatkuvat vaatimukset tuottavuudesta ja tehokkuuden lisäämisestä ahdistavat ja nostavat verenpainetta.

Apu kuitenkin löytyy läheltä. Luonnon tarjoamat mielenterveyshyödyt ovat kiistattomat: syke laskee ja verenpaine tasoittuu, sekä mieli että lihakset rentoutuvat.

”Meillä on tutkimusnäyttöä metsässä liikkumisen ja oleskelun myönteisistä vaikutuksista terveiden henkilöiden olotilaan. On todettu, että lyhytkin vierailu metsässä nopeuttaa stressitilanteesta palautumista”, Tyrväinen sanoo.

Hän kertoo terveysvaikutusten tulevan vahvimmin usean eri aistimuksen yhteisvaikutuksena.

”Jokaisella ihmisellä on luonnollisesti omat tapansa aistia ympäristöä. Esimerkiksi meluherkille äänimaailma on hyvin tärkeä, jollekin toiselle taas tuoksut. Suurelle osalle ihmisistä asiat tuntuvat vaikuttavimmilta näkökyvyn kautta.”

Olennaista on, että luonnossa liikkuessa ajatukset siirtyvät pois omista huolista ja niiden märehtimisestä. Metsä on niin mielenkiintoinen paikka tuoksuineen, äänineen ja tuulineen, että huolet jäävät taka-alalle.

Kissavideoiden tilalle metsävideoita

Jos ihminen ei pääse luontoon, pitää pyrkiä tuomaan luonto ihmisen luo. Tyrväisen johtamassa hankkeessa tutkittiin ensimmäistä kertaa Suomessa, mitä hyötyä virtuaalisista luontoympäristöistä voi olla työkuormituksesta palautumisesta.

Juuri päättyneessä hankkeessa mitattiin koehenkilöiden sykevälivaihteluita ja mielialamuutoksia. Tulosten mukaan virtuaaliluontovideot tehostavat palautumista, ja myönteisiä vaikutuksia saadaan jo 15 minuutissa.

Myös virtuaaliluonto elvyttää

Työsuojelurahasto on rahoittanut tutkimusta, josta on saatu lupaavia tuloksia virtuaaliluonnon vaikutuksista työhyvinvointiin. Tulosten perusteella virtuaaliluonnon avulla voidaan tehostaa stressistä palautumista työpäivän aikana. Virtuaaliluontohuone on suhteellisen edullinen ja tehokas tapa edistää työstä palautumista.

Teksti Tuija Holttinen
Kuva Shutterstock

Uusimmat