Havun oksa ja käpyjä.

Metsäala kutsuu tulevaisuuden tekijöitä

Metsäteollisuudessa uramahdollisuudet ovat yhtä moninaiset kuin koulutuspolut. Työn ja opiskelun yhdistävistä oppisopimuksista korkeakoulututkintoihin – metsäalalta löytyy sopiva tie jokaiselle. Mahdollisuuksien metsä -kampanja esittelee nuorille erilaisia tapoja päästä mukaan metsänhoitoon.

Koululähettiläät ovat metsäalan kasvot kouluissa

Metsäalan koulukampanja Mahdollisuuksien metsä esittelee vuosittain alan uramahdollisuuksia 8.-luokkalaisille ja lukiolaisille. Ympäri Suomea jalkautuvat koululähettiläät kertovat modernista metsäteollisuudesta sekä omista koulutus- ja urapoluistaan.

UPM Metsän kehitystiimissä työskentelevä Paavo Lyytikäinen on yksi noin kahdestasadasta koululähettiläästä, jotka kiertävät Suomen kouluissa välittämässä ajantasaista tietoa metsäalasta. Vuodesta 2015 asti toiminnassa mukana ollut Lyytikäinen kertoo, että aito kohtaaminen nuorten kanssa on avain onnistuneisiin vierailuihin.

”Metsäala mielletään usein ainoastaan metsäkoneen ajamiseksi ja moottorisahan käytöksi. Mahdollisuuksien metsä -koulutusmateriaalin avulla koululähettiläät kertovat koko biotuotteiden arvoketjusta ja esittelevät sieltä löytyviä moninaisia uramahdollisuuksia tutkijasta tuotantoinsinööriin ja laborantista ympäristöasiantuntijaan”, sanoo Lyytikäinen.

Oman uratarinan jakaminen on tärkeä osa Lyytikäisen esitystä. Hän avaa nuorille polkuaan metsäalalle ja kertoo, millaista työskentely UPM:llä on. Lisäväriä esitykseen tuo tuotesalkku, mistä löytyy niin arkisia esineitä, kuten paperia ja kartonkia, kuin vähemmän tuttuja innovaatioita, kuten biohajoavia muoveja ja tekstiilikuituja.

Metsätieto siirtyy nuorille sukupolville Liedossa

 L ietolainen Ilmaristen koulu osallistuu jo kuudetta kertaa Mahdollisuuksien metsä -kampanjaan. Kampanja on osa 8.-luokkalaisten biologian ja oppilaanohjauksen opetusta. Samalla se edistää yhteiskunnallista vastuuta, sillä Suomi elää edelleen metsästä.

Kaupunkilaisten metsänomistajien myötä vuosikymmenten perinteinen metsätietous ei kuitenkaan enää siirry samalla tavalla sukupolvelta toiselle.

”Vaikka metsäteollisuus ei olekaan alueella suuri toimija, on metsä tärkeä osa paikallista ympäristöä. Koulun tavoitteena on lisätä nuorten metsätietoutta ja kannustaa heitä arvostamaan luontoa”, kertoo oppilaanohjaaja Hannu Saarinen.

Saarinen korostaa konkreettisten esimerkkien merkitystä, kun puhutaan metsäalan opiskelusta ja työstä 8.-luokkalaisille. Nuorten on helpompi samaistua esimerkiksi ammattikoulun kautta metsäteollisuuteen työllistyneeseen henkilöön kuin yliopistokoulutuksen saaneeseen.

”Mahdollisuuksien metsä -kampanjaan osallistumisen lisäksi Ilmaristen koulu järjestää vuosittain metsäpäivän 4H-yhdistyksen kanssa. Olemme myös menossa 8.-luokkalaisten kanssa Taitaja2025 Turku -tapahtumaan, missä kilpailulajeina ovat muun muassa kuljetuslogistiikka ja metsäkoneet”, sanoo Saarinen.

Uusimmat